ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Листерията увеличава смъртния риск! | ||||||
| ||||||
"Замърсяването с листерия е вторично, тъй като тя съществува в околната среда и се пренася чрез контакт. Предписват се редица хигиенни мерки в засегнатите предприятия, а храните са били разпространени в търговската мрежа. Уведомени са клиентите на всички производители, за да връщат засегнатите храни", каза д-р Кремена Стоева от Българска агенция по безопасност на храните. По думите ѝ бизнесоператорите са задължени да гарантират безопасността на храната, която се пуска на пазара. "Производителят не е знаел, че продуктите са били замърсени. Засегнати са два вида храни - скумрия на шайби от Сливен и домашен суджук от Русе. Това са малки производители. Рибата е произведена близо 60 килограма, а от суджука близо 50", каза още тя. Доц. Атанас Мангъров обясни, че листерията не е често срещано заболяване, но може да засегне хора във всяка възраст. "Когато се появи тази болест, увеличава смъртния риск. Симптомите при нея са висока температура, повръщане, главоболие и нарушаване на съзнанието, различни от тези на бактериалните менингити. За да се реагира на тази болест, трябва да се докаже причинителя в ликвора или в кръвта, което изисква добра лаборатория", заяви той пред Нова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
20:47 / 01.05.2024
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
21:29 / 02.05.2024
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 лева
14:57 / 02.05.2024
България ще мине на 4-дневна работна седмица
09:00 / 02.05.2024
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
06:30 / 01.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета