
ЗАРЕЖДАНЕ...
Листерията увеличава смъртния риск! | ||||||
| ||||||
"Замърсяването с листерия е вторично, тъй като тя съществува в околната среда и се пренася чрез контакт. Предписват се редица хигиенни мерки в засегнатите предприятия, а храните са били разпространени в търговската мрежа. Уведомени са клиентите на всички производители, за да връщат засегнатите храни", каза д-р Кремена Стоева от Българска агенция по безопасност на храните. По думите ѝ бизнесоператорите са задължени да гарантират безопасността на храната, която се пуска на пазара. "Производителят не е знаел, че продуктите са били замърсени. Засегнати са два вида храни - скумрия на шайби от Сливен и домашен суджук от Русе. Това са малки производители. Рибата е произведена близо 60 килограма, а от суджука близо 50", каза още тя. Доц. Атанас Мангъров обясни, че листерията не е често срещано заболяване, но може да засегне хора във всяка възраст. "Когато се появи тази болест, увеличава смъртния риск. Симптомите при нея са висока температура, повръщане, главоболие и нарушаване на съзнанието, различни от тези на бактериалните менингити. За да се реагира на тази болест, трябва да се докаже причинителя в ликвора или в кръвта, което изисква добра лаборатория", заяви той пред Нова. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg