ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кунева: Държавата и обществото да поеме ангажимент към учителите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:25 / 13.09.2016Коментари (2)2559
©
Центърът на реформата в образованието са учителите, но на тях обществото дължи повече грижа и подкрепа. С тези думи министърът на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към директорите на училища в София, които се събраха на съвещание преди новата учебна година в НИМ в Бояна.

"Да се умиляваме на всеки 24 май и да пеем песни за учителите не е достатъчно. Емоцията трябва да се преведе в ангажимент на държавата", убедена е министър Кунева. Тя посочи, че Европа вече не се движи през инфраструктурни проекти и акцентът е върху образование и наука. 

"Всяка страна ще го прави както го разбира. Колкото проекти направим, толкова пари ще имаме", посочи Кунева, като подчерта, че в България образованието е система, която изисква публични финанси. Тя обеща при разговорите за средства за образование да бъде много борбена.

Меглена Кунева помоли директорите да създадат в училищата такава атмосфера, в която на учителите да им е приятно да работят. Тя апелира директори и учители да поемат отговорност пред обществото и всяка следваща година резултатите на българските ученици да бъдат по-добри от предходната. Тя специално подчерта, че разчита на директорите, защото могат да управляват. 

"Това е най-важното нещо. Разчитам, че Вие ще познавате закона, стандартите и ще намерите в тях скрити съкровища в нормативните актове, които ще излъскате до блясък и ще направите нещо повече. Разчитаме, че когато видите грешка, ще ни я кажете", каза министърът. 

Тя обяви, че в МОН ще бъде създадено специално звено, което ще наблюдава как се прилагат стандартите. "Ние често пускаме законите да действат, но нямаме систематично наблюдение как те променят средата и с каква скорост. Защото този закон трябва доста бързо да даде плодове. Моля да намерите баланса между търпение и необходимост", призова министърът. 

Тя увери, че експертите в МОН ще продължат да изготвят нормативни актове и ще са на разположение на директори и учители.

Междувременно зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов днес участва в съвещание на директорите във Варненско. Той призова да бъдат включени активно родителските организации в обсъждането и разписването на критериите за централизиран прием на първокласници в големите градове в страната. 

Разговори за изготвянето на наредби за въвеждане на електронни системи за прием на първокласници ще се водят с общините София, Пловдив и Варна, а в Бургас такава вече съществува. Водещият критерий в тези системи ще бъде местоживеенето на бъдещите ученици. 

Диян Стаматов бе категоричен, че разписаните правила за прием трябва да отразяват желанието на родителите. "Смятаме, че критериите трябва да се обсъдят както с родителите, така и с директорите. Основният смисъл на централизирания прием е равномерното разпределение на децата в целия град, а не концентрирането им само в няколко училища. 

Въпреки това желанията на родителите трябва да се взимат максимално предвид", добави Стаматов. Той допълни, че има около 7 месеца за изготвяне и апробиране на платформите.

На вчерашното заседание зам.-министърът потвърди, че на 15 септември във всички училища в страната ще има учебници по история за пети клас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Тази официално е финиширала : "...ще познавате закона, стандартите и ще намерите в тях скрити съкровища в нормативните актове, които ще излъскате до блясък и ще направите нещо..."
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: