ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Крум Зарков: Президентът прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки БСП за третия мандат
Автор: ИА Фокус 10:30 / 18.01.2023Коментари (0)1000
© БНТ
Президентът Румен Радев прояви трезва преценка и здрави нерви, избирайки да връчи третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Това заяви в ефира на БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

"Не би трябвало третият мандат да е изненада за БСП доколкото ръководството на партията на няколко пъти заяви, че са готови и имат желание за мандата. Две бяха партиите с най-отчетливо желание - БСП и "Демократична България". Румен Радев прояви трезва преценка и здрав разум. Трезва преценка, защото очевидно БСП запази най-много опции за варианти за кабинет, докато "Демократична България" се ограничиха в това, че единствената опция е мнозинство с ГЕРБ и "Продължаваме промяната", което не е възможно и това е ясно като ги чуе човек как говорят един за друг. Здрави нерви, защото постъпката му показа, че той е способен като държавник да превъзмогне доста неща по негов адрес от ръководството на БСП - и политическа критика и лични нападки. Но Румен Радев показа, че може да се извисява над тези неща", заяви Зарков.

Според него политическата криза се дължи на начина на функциониране на политическите партии и нежеланието за промяна отвътре. Той се противопостави на предложенията за смяна на избирателната система.

"Това е все е едно, когато е слаб шофьорът, да търсите да смените колата. Системата никога не е перфектна, но не това е проблемът, който наблюдаваме сега. Проблемът се крие не в парламентаризма и в парламента, а в начина на функциониране на политическите партии - в запушеното им лидерство, невъзможност за вътрешен натиск, който да позволява нещата да се променят, когато избирателите виждат, че нещата не са ок. Когато партията ви пада наполовина и вие предлагате същото - какво очаквате да се случи", попита той.

Според Зарков решението на президента да даде третия мандат на БСП връща партията в центъра на политическите събития, където ѝ е мястото.

"Дали това е мечешка услуга - това е въпрос не към Румен Радев, а който трябва да си зададем ние, социалистите. С този ход президентът върна БСП там, където ѝ е мястото - в центъра на политическите събития - не като придружна и маргинална партия, а в центъра и аз се надявам това да се задържи през следващите дни. Вина се носи пропорционално на тежестта - колкото си по-тежък в Народното събрание, толкова си по-виновен, че нещо не се е случило", посочи Зарков.

Той заяви, че е рано да коментира въпроса дали би се кандидатирал за лидер на социалистическата партия на предстоящия конгрес.

По казуса с Nexo служебният министър на правосъдието призова да се разграничават разкритията на прокуратурата, които не са за подценяване и въпросът за политическата обвързаност, който не е обект на досъдебно производство.

"Това са две сюжетни линии, които очевидно се преплитат в публичния дискурс, а за да ги анализираме правилно, трябва да знаем че са различни", посочи той.

Крум Зарков изрази надежда парламентът да придвижи законопроекта на МС, с който се предлага нови механизъм на отчетност и възможност за разследване на главния прокурор.

"Това е въпрос, който прекалено дълго оставяме да бъде дъвкан като дъвка и не решаваме, създавайки впечатление у хората, че има сили, срещу които не искаме да се изправим.

С решаването му ще покажем, че правим реални неща и Нидерландия вече няма да има основания да ни блокира за Шенген, например. Не мога да разбера защо няколко души, дали от малодушие или нещо друго, държат като заложници 7 млн. души. Този закон ще бъде факт в българското позитивно право. Дали сега или в друга легислатура, той ще бъде факт. И се питам - защо да губим време и кой печели от това? Дори, за да изчистим въпроса с конституционалността, трябва да го приемем", заяви правосъдният министър.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: