ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кризата принуди българина да инвестира в златото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 20.08.2010Коментари (3)2408
Масово българите започнаха да влагат парите си в злато. Продавачите в златарските ателиета споделят, че от доста време не е имало такъв интерес към ценния метал. Затова и през последните месеци цената на златото се е повишила значително, като благородният метал се търгува между 50 и 60 лв. за грам. "И друг път е имало интерес към закупуване на злато, но не помня скоро да е имало толкова клиенти", заяви продавачка в столичен магазин. Най-често се купували масивни бижута или плочки от благородния метал.

Интересът към златото тръгна от Западна Европа, където масово хората започнаха да инвестират спестяванията си в злато. Инвестицията в благородния метал винаги се е асоциирала с безопасност, затова и той е предпочитан по време на криза и несигурност. Според много експерти в ситуация на икономически срив спасението е именно във вложението в злато. Особено когато други активи като ценни книжа и национални валути показват признаци на слабост.

Много експерти са на мнение, че страните със задължения може скоро ще бъдат принудени да избират между три трудни политически алтернативи. Това са рязкото ограничаване на разходите, отказ от плащания по дългове или печатане на пари, за да се изплащат дълговете. Най-вероятен обаче е последният вариант. Златото е предпазна мярка срещу този риск, тъй като пускането на печатниците за пари разпалва инфлацията. Ако правителствата печатат повече пари, за да изплащат дълговете си, логиката показва, че инфлацията ще разруши стойността на долара, еврото и други "хартиени" валути - и по този начин ще повиши стойността на златото.

Според експертите обаче най-изгодно е закупуване на инвестиционно злато. То е снабдено със сертификат от упълномощени производители и е с най-високата проба. Освен това е освободено от ДДС, мито, акциз и други данъци. Цената за покупка зависи от количеството, като при покупка на по-големи количества условията са значително по-добри. Няма никакви такси и комисиони при покупката на златото, но и цената не е борсова. Инвестиционното злато може да служи като залог по кредити.

Към момента няколко банки у нас продават и изкупуват обратно инвестиционно злато. Продажба на 22 или 24 карата благороден метал - кюлчета, медальони и монети, предлагат Първа инвестиционна банка, банка "Пиреос", Общинска банка и "Райфайзен". Медальоните не са от типа, закупувани в бижутерските магазини, и също са произведени в европейските рафинерии. Кюлчетата тежат 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 и 200 грама. При желание на клиента финансовите институции могат да осигурят и по-големи кюлчета.

В България отвори офиси и естонска компания, която също продава и изкупува инвестиционно злато по борсови цени, които се актуализират постоянно.

Кюлчетата и монетите, които се предлагат на пазара, са с различно тегло и вид, затова новата ви придобивка ще зависи изцяло от сумата, която искате да инвестирате. При покупката получавате договор за собственост. При продажба на инвестиционно злато единственото условие е то да бъде в изрядно състояние. Наранените кюлчета и монети също се изкупуват от посредниците, но при по-ниска цена, защото отиват за претопяване.

Кюлчетата се препоръчителни за хора, които имат по-сериозен инвеститорски интерес. Монетите може би имат някакво малко предимство при индивидуалния потребител и продажби на дребно, защото златото в тях е една унция (31.1035 грама) или кратно на нея, а и могат да се колекционират. Монетите от една унция към момента струват около 1400 лева. Цените на кюлчетата медальони от злато, които се продават от банките, струват около 500 лева.

Голям интерес предизвикват и емитираните от БНБ монети, но повече като сувенири. Те са ограничени серии и имат и нумизматична стойност, т.е. цената им на вторичния пазар не зависи само от материала, от който са направени.

Важен детайл, който отчитат експертите, е нарастващото търсене на метала и същевременно спад в производството му в световен мащаб. Това е още една индикация, че цената на благородния метал ще продължи да расте.

Също така експертите съветват да се помисли и за съхранението на златото. Ако то се депозира в трезор, за услугата се заплаща такса. Проблем е и транспортирането на големи разстояния, ако такова се наложи. В такива случаи се заплащат такси за охрана, транспортни разходи, застраховки и т.н. Всичко това калкулира допълнителни разходи, които оскъпяват придобиването на златото.

Въпреки тези трудности златото остава един от сигурните варианти за инвестиция особено в условия на криза.

Как се инвестира в злато?

При пряката инвестиция в злато могат да се закупят монети, слитъци или кюлчета. При всеки вариант има особености, но общото е теглото и чистотата. По правило теглото се измерва в унции - 1 унция = 28.3495 г или тройунции - 1 тройунция = 31.10 г, а чистотата на метала, т.нар. проба - в карати. Обикновено инвестиционното злато е с чистота 91.67 процента - 22 карата или 99.99 процента - 24 карата. Теглото и чистотата на златото са гарантирани от международни стандарти и строг контрол.

Сред най-популярните инвестиционни монети са "Австралийско кенгуру", "Виенска филхармония", "Американски орел", "Канадски кленов лист", "Британия", "Кругерранд" и др. Всички те са с чистота 22-24 карата. Слитъците са оформени парчета, най-често правоъгълни, с отбелязани върху тях данни, които ги описват - тегло, чистота на метала и т.н. Кюлчетата са с много висока чистота на метала - 99.99 процента. Вариациите в теглото им са в доста широк диапазон. Могат да бъдат закупени кюлчета с тегло от 1 грам до класическото с тегло 12,5 кг, като най-често използваните са с маса 1 кг. Бижутерското злато са добре познатите бижута в златарските магазини. Покупката му е вариант, но не е толкова обосновано от инвестиционна гледна точка.

В едно бижутерско изделие има вложено злато, което е с много по-ниска проба - обикновено 14 или 18 карата. Вложен е и труд за изработката, който е включен в цената. Така на практика се заплаща относително по-висока цена за грам, при това за злато с ниска проба.

Непряка инвестиция в злато може да се реализира и без реално да се придобива самият метал. Такъв вариант е покупката на акции на т.нар. златни компании. Такива са добиващите, обработващите или търгуващите със злато. Покупката на техни книжа се извършва на фондовата борса.

Източник: в. "Новинар"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Инвестирайте в Злато и скъпоценни камъни или държавни ценни книжа, доходноста е по голяма от банковата лихва по депозитите и риска е по-малък !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: