Крадат профили във Фейсбук, после рекетират познати на жертвата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:55 / 26.05.2015
2464
Нова измама плъзва в страната, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Жертви са собственици на профили във Фейсбук, от които хакери изпращат съобщения с молба за превод на пари.

31-годишната Вероника Цветанова разбрала, че от нейно име до нейните приятели са изпратени съобщения с молба за пари по спешност. Сумите са в размер 500-600 лева, а съобщенията идват от нейно име във Фейсбук. Въпрос на елементарна доверчивост е да се изпратят пари, щом всичко изглежда нормално.

Действията на хакерите са елементарни, влизат в масива данни, променят настройките на публично работещ рутер и изпращат съобщения от името на собственика на профила. Това обясняват спецове по компютърни престъпления.

Измамниците изпращат сметка в чужда банка, титуляр е лице от чуждестранен произход, по която да бъдат превеждани сумите. Схемата е добре обмислена, а работи, защото самите потребители са доста безхаберни към защитата на профилите си.

Изпратените пари се взимат от измамниците, а сумите се връщат от собственика на профила, който уж е отправил искането за превода. 

Със сигурност в България има доста пострадали, но повечето от тях не подават жалби в полицията, смятат експерти. Те съветват да се използват възможностите за защита на личните данни в интернет.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).