ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кошмарът за всеки родител: Пътуване с деца на дълъг път
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 11.07.2022Коментари (0)1437
©
Кога пристигаме? Стигаме ли вече? Стигнахме ли?

Ако често пътувате с деца на дълги разстояния, картинката ви е позната. Можем да чуем тези въпроси буквално през минута. Паралелно с това отегчението може да породи нежелано поведение, конфликти между децата, проява на характеропатии, информира Dir.bg.

Тук ви предлагаме няколко идеи за занимания и игри по време на път, които да "подавате" периодично на децата и да ги държите ангажирани в автомобила.

Виждам, виждам

В английския играта е позната като "I spy with my little eye...". Играчът си намисля обект или предмет от обкръжението, които вижда и казва: "Виждам, виждам нещо с буквичката..." Споделя първата буква от думата, а останалите спътници трябва да се опитат да отгатнат. Който познае, той задава следващата дума. Важно правило е намисленият обект или предмет да е видим в обкръжението - във или извън автомобила.

Освен забавна, тази игра има и образователен елемент. Разграничаването на първата буква от думата е умение, което децата усвояват към 3-тата до 4-тата година и това е чудесна възможност за тренировки. Играта също тренира наблюдателност и съобразителност. А проведена на английски или друг език, може да ползвате за отработване на речник.

Игра на думи

Помните ли играта на филми от нашето детство? Единият играч започва наум азбуката. Другият в един момент казва "Стоп". Която буква се падне, с нея трябва да кажем дума. Играчите се редуват и който не може да се сети за нова дума с буквата, губи. Спечелилият започва азбуката наум и отново на случае принцип се избира следващата буква за играта.

Играта може да се усложни, като се добавят специални условия. Например, търсим не произволна дума с избраната буква, а назоваваме само животни или само растения, имена на книги или филми за по-големите. Специалните условия могат всеки път да са различни.

Верижка от думи

Тази игра помага за овладяване на началните стъпки в звуковия анализ в предучилищна възраст. Единият казва дума, следващият трябва да продължи с друга, започваща с последния звук на предходната. И така верижката може да продължи до безкрай.

Когато детето задобрее в това, преминавате на друго ниво - новата дума да започва с втория или третия звук на първата.

Изследователи

Тази игра изисква малко предварителна подготовка. Преди пътуването заедно с децата оформете списък с обекти, които трябва да видят и отбележат по време на път. Може да направите списъка визуален, като изрежете и залепите картинки на търсените обекти - например, знак STOP, разцъфнал мак, мост, крава, колоездач, трактор, бала сено, зелена кола, жп прелез... Списъкът може да е различен според сезона и географията на пътуването, а за някои обекти може да се изисква и повече от едно отбелязвания (например, 3 знака STOP).

Задачата на децата е да следят пейзажа наоколо и да отбелязват всеки обект от списъка, който видят. Това ги държи ангажирани за по-дълго време и тренира тяхната наблюдателност.

Ако с детето сте на тема безопасност на движението, може да използвате играта и в градски условия в учене на знаците на пътя и на пътното платно.

Гатанки

Сложете книжка с гатанки в ръчния багаж, за да си помогнете с повече идеи. Редувайте по-лесни и по-трудни и помагайте с жокери, когато децата се затруднят. Може да измислите и награди или точки при отгатване.

Знаеш ли къде сме?

Често в самолета на видео екран е изобразена локацията ни в момента спрямо маршрута на полета. И дори ние, възрастните, макар да имаме много ясни ориентири за времето, нетърпеливо попоглеждаме локатора.

При пътуване с кола може да използваме този модел, като предварително разпечатаме карта на България (или на държавата, в която пътуваме) и нарисуваме на нея маршрута. Може да обясним на детето предварително откъде ще минем, през/покрай кои градове или природни забележителности, а по време на пътуването периодично да показваме мястото ни и да използваме възможността да разкажем за интересни обекти наоколо, дори и да не ги виждаме от пътя.

Игра на познаванка

Избира се категория на играта - животни, растения, професии... Първият играч намисля обект от тази категория, а останалите могат да му задават въпроси, на които се отговаря само с Да и Не. Целта е постепенно да получат допълнителна информация, която да им помогне да отгатнат намислената дума. Който успее да отгатне, намисля следващата.

Да "напишем" история

Тази игра развива въображението и умението да се изразяваш, умението да структурираш история.

Участниците трябва заедно да създадат история (приказка), като се редуват в разказването й с по едно изречение. Първият започва - например, въвеждайки образите на главните герои. Вторият трябва да продължи по своя идея - с допълнителни описания или действие. Третият се включва, поставяйки препятствие пред тях, да речем. Четвъртият го заплита или решава... Цялото семейство се редува в разказването, докато историята намери своя финал. А често финалът може да се ползва като начало на следваща приказка...

Възрастни и деца е добре да се редуват, за да може родителите със своята опитност да включват обрати в сюжета, да насочват повествованието в избрана от тях посока, която да провокира любопитството и ентусиазма на малките и да им демонстрира колко необятно може да бъде въображението.

Камък - ножица - хартия

Играта е за двама. Децата стискат юмрук и казват "Камък, ножица, хартия. Раз, два три!"

На три всеки от тях едновременно показва кое от трите е избрал.

Камък е стиснат юмрук. Ножица е с разтворени показалец и среден (като зайче). Хартия е изпъната длан.

Кой печели?

Камъкът побеждава ножицата, защото може да я счупи.

Ножицата побеждава хартията, защото може да я среже.

Хартията побеждава камъка, защото може да го покрие.

Ако избраните предмети съвпадат - няма победител.

Аудиокниги

Четенето в колата не винаги е добра идея, особено ако имате проблеми с прилошаване. Но аудиокнигите са отличен вариант при пътуване. Може да подготвите дискове с любими детски приказки или да се абонирате за приложение за аудиокниги. Драматизациите увличат децата и ви гарантират пълна тишина и концентрация. А когато децата спят, използвайте времето да си пуснете своята любима аудиокнига.

Освен с книги, запасете се и с дискове с любими детски песни, които да си пеете с пълно гърло заедно в колата.

Няколко общи съвета

Имайте предвид, че колкото по-малки са децата, толкова по за кратко задържат внимание и концентрация върху едно занимание. Въоръжете се с арсенал от "изненади".

Съобразете планираните на път игри и занимания с пространството. Не бива да изискват много материали, да цапат прекалено. Добре е и да не са свързани с вглеждане в лист/книга, тъй като на детето може да му прилошее от това.

Планирайте пътуване спрямо режима на детето на сън, бодърстване, хранене. Осигурете кратки почивки по маршрута.

Въоръжете се с дребни закуски. От скука в колата децата често огладняват, дори и да не е време за хранене. Според маршрута и времето за пътуване, предвидете твърди плодове, хапки, гризинки и други лесни за съхранение и хапване "на крак" неща.

За най-малките - не забравяйте да вземете няколко любими играчки, които носят на детето успокоение и чувство за комфорт.

Сложете си широката усмивка, мислете за крайната дестинация на пътуването и не забравяйте, че и вие като дете не сте обичали да стоите мирно в колата.


Още по темата: общо новини по темата: 936
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
01.11.2022 »
28.10.2022 »
17.10.2022 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: