ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Корнелия Нинова: Паралелната държава се прегрупира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 18.06.2023Коментари (0)1447
©
"Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява. Това не е съдебна реформа. Това беше задкулисна сделка с две цели – да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си гарантират спокойствие. Приеха се закони за конкретен човек, а не за промяна в системата, не за справедливост, не за бърз процес и правораздаване, еднакво за всички. Прие се закон, специално за Гешев, да се намали броят на членовете на ВСС, които да го освободят – от 17 на 13. След това Сарафов да бъде избран само от прокурорската квота, а не от Пленума. В момента вместо истинска съдебна реформа, влязоха в пълна каша“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Българското национално радио.

Нинова даде примери:

"Закона за съдебната власт е с наложено вето от президента. Намаленият брой на прокурорската колегия е изпратена в Конституционния съд. Спори се дали само прокурорите, а не Пленумът, трябваше да избират Сарафов. Спори се дали този или друг ВСС да избира новия прокурор. Като цяло вместо повишаване в доверието съдебната система, се получи точно обратното. ВСС е напълно компрометиран - не може едни и същи хора да подкрепят Гешев, след това да му искат махането, след това да си оттеглят искането за махане. Това не повишава доверието на гражданите, а напротив“, посочи лидерът на БСП.

Тя коментира и т.нар. "Крумови закони“: "Те не доведоха до съдебна реформа, а препраха мафията и позволиха прегрупиране, за да управлява пак. Ние се чудихме защо Борисов толкова ги харесва, а то е факт – Борисов е на власт отново, има имунитет, разследване няма, вероятно Сарафов ще му оттегли искането за имунитет, комисия за гледане на имунитетите не работи, защото няма председател. Ето това е резултатът. ГЕРБ и ДПС употребиха ПП и ДБ – с техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов и сега "Продължаваме промяната“ недоволстват. Ами те са си виновни, че позволиха да са пералнята на задкулисието, с което уж се бореха“, категорична бе Нинова.

Тя посочи, че БСП не приема, че този Висш съдебен съвет трябва да избира новия главен прокурор, тъй като те са доказали, че не могат да мислят самостоятелно и се влияят: "Трябва да се избере нов ВСС и едва тогава да се пристъпи към процедура за избор на нов главен прокурор“.

По отношение на конституционната реформа, Нинова заяви: "Това дотук не е реформа, това е разчистване на сметки и овладяване отново на прокуратурата. Притеснява ни това, че нямат никаква конкретна идея как да стане промяната в Конституцията, че управляващото мнозинство има разнобой вътре помежду си какво да се случи, дали изобщо да има фигура на главен прокурор или пък да няма, или да има но с ограничени правомощия. Те не са сложили нищо конкретно на масата за преговори, затова и ние обявихме, че не искаме в такива предварителни имитации на разговори за конституционна реформа да участваме. Нека да си изяснят какво предлагат, да го предложат и тогава ние ще си дадем и становище, а вероятно и предложения по текстовете“, обясни лидерът на БСП и допълни, че според социалистите фигурата на главния прокурор трябва да бъде запазена, най-малкото защото за неговото отписване от Конституцията е необходимо Велико Народно събрание и това не е задача, с която да се заеме Народното събрание, защото неговото решение би било отменено от Конституционния съд и ще се окаже загуба на време.

Попитана относно спекулациите от страна на ГЕРБ, че със социалистите са били обсъждани фигурни на министри, Нинова категорично заяви: "ГЕРБ лъжат и по-конкретно Борисов лъже в опит да въвлече всички в този хаос, който създаде и в опит да си измие ръцете с БСП, с ИТН за това, че създаде такава безпринципна коалиция. Виждате, че нито ние сме знаели за такива преговори и имена, нито Слави Трифонов каза, че те изобщо са стигнали до такъв разговор. Борисов в абсолютно негов стил се опитва да овъртоли всички в общата каша, която създаде с една единствена цел – да си спаси кожата и имунитета“, каза лидерът на БСП и допълни: "Времето доказа, че сме били абсолютно прави, усещайки какво иска да ни направи, да се дръпнем от тези разговори“.

Тя определи като грешка на Гешев, че досега не е поискал разследване срещу Бойко Борисов, докато той е бил без имунитет: "Но сега, когато нещо се обърка между тях, и Гешев поиска имунитета му, всичко беше подчинено в парламента на това да бъде спасен – вижте записите и на ПП: "Ще направим една комисия, предложена от Христо Иванов“, "Ще тупаме топката 6 месеца, за да преперем Борисов“. Цитат. Всичко е ясно“, категорична бе Нинова.

Тя заяви, че изказването на Гешев няма нищо общо с политическото решение на БСП да излезе от разговорите с ГЕРБ: "Тези, които се страхуват от Гешев и които той има нещо за тях, побързаха да го махнат, да си направят комисия на имунитетите и да се скрият зад имунитет. Ние не направихме нищо подобно. Логиката "понеже те е страх от Гешев, затова се оттегляш от преговорите“ – отпада. Страхливците от Гешев са онези от другата страна, които се скриха зад имунитети и комисии“.

И продължи: "Шест години абсолютно неотклонно се борим с модела "Борисов“ и ГЕРБ: "Барселонагейт“, магистрали, турска ограда, строителство на Ларгото. Изглежда ли ви логично след 6 години такива усилия за битка със задкулисието, сега на финала, когато има извадени доказателства по тези случаи, ние да кажем "А, не, отказваме се, защото ги е извадил Гешев“, каза Нинова и допълни: "Вие сте свидетели на битката на БСП в последните 6 години. Опитаха се да ни опитомят. Борисов ми предложи още преди 5 години да стана председател на парламента и да няма опозиция тогава. Отказах му. След това знаете на какво сме били подложени: и атаки, вътрешна опозиция, вътрешни борби, разкъсвания, стимулирани от ГЕРБ и от Борисов – пак не се отказахме. И как точно ни опитомиха? Ако ни бяха опитомили, сега щяхме да сме в правителство с Борисов, но ние останахме единствената алтернатива на това правителство“, каза Нинова.

Лидерът на БСП посочи три неща, които са характерни за управляващото мнозинство и три за БСП, като единствена алтернатива: "Коалицията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е коалиция на предателството, на имунитетите и на гарантираната нестабилност. За ПП гласуваха 621 хил. души, които искаха промяна на модела ГЕРБ. За ГЕРБ гласуваха 669 хил., които искаха ГЕРБ да не позволява повече тези, Радев ги нарече "шарлатани“, да се върнат на власт. Това са предадени милион и 300 хил. души. Защо казваме, че е коалиция на имунитети? Те създадоха тази коалиция само и само да си пазят имунитетите и да се спасят от възмездие“, посочи Нинова.

И продължи: "Най-важното – гарантирана нестабилност, в парламента няма мнозинство, има правителство, но няма мнозинство. Има плаващи мнозинства, които са гарантирана нестабилност и несигурност за България и за българския народ. Ще ви дам пример – Законът за съдебната власт, отделянето на следствието от прокуратурата, не беше взето от управляващото мнозинство – взеха го ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“. Пеевски не беше избран в конституционната комисия с управляващото мнозинство, а с ИТН и "Възраждане“, излизайки от зала, ПП пак отстрани. Бюджет – 4 часа ПП и ГЕРБ се биха зверски в парламента по бюджета, а те са управляващи и внасят бюджет. Вчера – Законът за закриване на ДПК – три часа помежду си спориха. Няма стабилно мнозинство, което да прави политики. Нали приоритет им беше ПВУ, питайте колко закона по този план са минали за месец и половина. Нула“, обясни Нинова.

Тя посочи позицията на социалистите: "БСП е абсолютната алтернатива по тези три въпроса. Първо, не предадохме избирателите си. Това, което сме казали, че ще се борим с модела на задкулисие, паралелна държава, независимо дали тя е олицетворена от Бойко Борисов, от служебен кабинет, от друг редовен кабинет. Ние тези хора не ги предадохме и ще продължим да се борим за това. Второ, по отношение на имунитетите, внесохме предложение в парламента веднага да бъдат свалени имунитетите, да има честен процес, като са невинни да се защитят и да бъдат оправдани. Точно тук сме принципни и последователни. И третото, най-важното за нас – стабилност за държавата и политики. Ние сме единствената партия, която това, което го каза преди изборите, го свърши. Внесохме закон за увеличаване на майчинството, закон за минималната работна заплата на работещите бедни, преизчисляване на пенсии, необлагаем минимум за бедните“.

Нинова постави и един въпрос, който по думите ѝ вече се е позабравил: "Закона за пътищата, Наказателно-процесуалният кодекс, който касае пияни и дрогирани шофьори, закона за трафик на мигранти. Първия ден сме го внесли, месец и половина не вижда бял ден. Продължават да се избиват хора по пътищата от пияни и дрогирани. Тоест и в политиките ние останахме единствените последователни, не се отметнахме, каквото казахме го направихме. Да си свалят имунитетите и да не се предават избирателите, защото да – в политиката трябва да има компромиси, но не толкова дълбоки и безпринципни“, категоричен бе лидерът на БСП.

Нинова попита: "Мислите ли, че ПП и ДБ ще имат същия резултат след това предателство? Мислите ли, че "Възраждане“ ще има, след като се показа, че са готови на колаборация ту с ГЕРБ, ту с ДПС. А ГЕРБ няма ли да загуби, те самите казаха: "Ние губим от това, което се случи“ – губят доверие“, каза лидерът на социалистите и посочи, че резултатите на следващите избори едва ли ще бъдат същите, тъй като през последния месец и половина са се случили много неща, които няма как да не повлияят на общественото мнение.

Корнелия Нинова коментира и темата "Бюджет“: "Потвърждаваме нашата позиция, че дефицитът трябва да е над 3%, разбира се не 6,7%, който беше внесен от служебния кабинет на президента Радев, това е прекомерен дефицит и е риск за финансовата стабилност. За нас 4,5% е разумното, то е и европейски съпоставимо, защото позволява да се стимулира развитието на икономиката и да се компенсират най-засегнатите групи от обществото“, каза лидерът на БСП и посочи, че социалистите ще гласуват "против“ предлагания бюджет, не само защото са опозиция, а и защото не са съгласни с неговите параметри: "Под 3% означава замразяване на всички доходи“, допълни Нинова и даде пример, че от 1 юли заради увеличението отново на 20% на ДДС ще плащаме по-скъп ток, парно и вода.

"Цените не падат и при това положение да гониш чисто формално под 3% дефицит, при повишаващи се цени, означава увеличаване на бедността и замразени доходи, защото те не предвиждат нито увеличение на минимална заплата, нито на майчинство – няма увеличения. Виждате какво напрежение има в различни сектори за увеличения на заплати – в образование, в здравеопазване, в държавна администрация“, обясни Нинова и посочи, че за социалистите това не е разумният подход, а е необходим 4,5% дефицит, намаляване на капиталовите разходи и най-вече борба с кражбите: "Ужасно много продължава да се краде във всички сектори. Намаляването на кражбите дава повече приходи в бюджета и възможност за повече правене на политика. Освен това при служебния кабинет доста падна събираемостта. Не може при такава инфлация да ти падне събираемостта на ДДС, на акцизи и т.н. Тук има ниша за допълнителни приходи, ако се води истинска борба с кражбите, а не само на думи и да се имитира“, каза лидерът на БСП.

Тя коментира и темата РСМ: "Според нас Република Северна Македония не е готова за членство в ЕС, не споделя ценностите на ЕС. Езикът на омразата, агресията, агресивното отношение към България и към хората с българско самосъзнание показва, че не са готови за това и доказва позицията на "БСП за България“, които не подкрепихме решението на парламента за старт на преговорите за присъединяване“, посочи лидерът на БСП.

По отношение на референдума против навлизането на джендър идеологията в училищата, иницииран от БСП, Нинова посочи, че продължава събирането на подписи за неговото провеждане, а вчера на Похода на семейството са събрани над 2 хил. подписа: " Имаме още срок по закон, продължаваме и категорично смятаме, че джендър идеология в училища и детски градини не трябва да се допуска. Над 18 години всеки е свободен да избира как и с кого да си живее живота. Но да не се закачат и пипат децата. Удовлетворени сме от факта, че този процес вече започна – от САЩ, през Европа, тук по-късно ще дойде вероятно, но 5 щата в Америка забраниха джендър идеологията в училище. В няколко европейски държави тече този процес да се забрани със закон джендър идеологията в училищата и детските градини. Имаме вече и световна, и европейска политика, не сме сами в тази битка. Битката ни е за децата, докато не са пълнолетни, те са крехки и не трябва това да се случва и да се натрапва тази идеология на деца преди да навършат пълнолетие. Това е битка с много голяма сила, финансово подплатена, политически ангажирана в цяла Европа, и е много трудна, защото се изправяш срещу много пари, много добра организация и много силни хора, които настояват за това“, каза в заключение лидерът на социалистите и заяви, че въпреки това БСП ще продължи да води тази битка в името на децата.


Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: