ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Корнелия Нинова: ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", които свалиха правителството, сега да поемат управлението
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:30 / 10.10.2022Коментари (2)1777
©
На вчерашното заседание на НС Кирил Добрев е водел така наречената вътрешна опозиция. "Не приемам техните оценки за обективни, защото те не искат промяна в БСП, а реванш. Това е клиентелата в БСП, от която се освободихме преди 5-6 години“, заяви Нинова.

"Наистина в кампанията ПП взеха някои от нашите социални послания. Онзи ден в пресконференция също обявяват намеренията си в парламента като програма, която е идентична с нашата. Там има неща, за които се убеждавахме месеци наред, докато бяхме заедно в правителството и те категорично не приемаха. Сега ги виждам разписани като парламентарни намерения. Това означава, че може би са ги преосмислили. Например ние говорим за таван на цените от април месец – на газ, парно, вода и ток. Месеци ни отне да убеждаваме ПП и ДБ, че това е разумно и рано или късно ще стигнем до таван на цените. Те тогава бяха категорично против, защото не било пазарно, било остаряло“, посочи лидерът на социалистите относно това, че "Продължаваме промяната“ са си преписали тяхната програма.

Нинова добави още, че едва, когато половин Европа е минала на таван на цените – чак тогава тези неща се виждат разписани в програмата на ПП. "Друго, за което много се борихме от БСП в правителството и не успяхме да ги убедим е да има понятие за енергийна бедност и да има две тарифи – за бедни и за хора с по-големи възможности. Видях го сега разписано в тяхната програма“, обобщи тя и изрази недоумение защо ПП са се отказали от безплатните лекарства и учебници за деца.

Предлаганите от останалите партии социални мерки Нинова определи като реакция на леви, десни и центристи зарази кризата. Според нея това е ситуационна реакция на тези партии, за да си спасят рейтингите. "Докато при Българската социалистическа партия това е същността й. Това е разбиране, политика и идеология, която е заложена в самото ни съществуване и отстоявана много години наред. Ако се върнем тук в България години назад ще се види какво правеше БСП в парламента“, поясни тя и добави, че левицата ще продължи с тези предложения и след кризата, когато мнозина от сегашните партии вече ще са се отказали от тях.

"Категорично против сме изпращането на военна помощ за Украйна. Въпреки че в кампанията заради една компроматна война организирана от служебния кабинет и на мен персонално ми се лепна, че сме изнасяли оръжие за Украйна, което е абсолютна лъжа. Благодарение на това, че бяхме в онова правителство, не се изнесе оръжие за Украйна. Защото украинският министър беше в парламента и чакаше. Ние спряхме това. Искаме по-скоро да свърши войната. Захранването, на която и да е от двете страни с допълнителни ресурси и оръжия, продължава войната. Ние искаме мир, диалог, дипломация. И смятаме, че изпращане от правителството с решение на Народното събрание на оръжия в Украйна означава въвличане във войната. Ние изразяваме позицията на хората, които са ни избрали. В това е смисълът на партията. Многократно сме изразявали тази позиция, хората са ни избрали и заради нея, и ще се съобразим с тях“, категорична бе Корнелия Нинова за позицията на социалистите, които са твърдо против въвличането на България в конфликта между Русия и Украйна.

"Нашият Национален съвет вчера взе много категорично решение. Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“. Ако се даде мандат на другите колеги и ни поканят - ще отидем на разговори. Но дали от това ще излезе правителство и коалиция, отсега не можем да кажем. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“ да направят правителство. Това е отговорност. Първа сила са. Те свалиха работещо правителство и то такова, което се справяше добре в тежките кризи, които минахме в началото на годината. В средата на тази година се доказа, че ГЕРБ , ДПС и “Възраждане“ са заедно, когато се обединиха с общи аргументи за сваляне на нашия кабинет. Имаше вот на недоверие, аргументите им бяха общи и свалиха правителството. Значи да намерят сега общ изход от ситуацията“, обясни тя за актуалната политическа обстановка.

Според нея всички трябва да положат усилия за редовно правителство и работещ парламент. "Чака ни приемането на бюджет за 2023 година и решаване на проблемите с доходи, таван на цени, инфлация, бедност. Всичко това трябва да се реши през работещ парламент. Даваме си сметка колко е отговорно това и нека партиите, които свалиха предишното управление да поемат сега тази отговорност. Те във вота на недоверие и в цялата кампания твърдяха, че нашето правителство не се е справило добре, че нашето правителство е предизвикали финансови проблеми, икономическа криза. Сега е техен ред“, допълни тя за приоритетите пред страната ни и важността за създаване на редовен кабинет.

Лидерът на Българската социалистическа партия заяви, че е необходимо да има спокойствие и разум. Тя изтъкна, че са необходими разговори извън ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“, както и да се състави редовно правителство. "Става въпрос за принципни и ценностни различия. Не може този модел, който 12 години ограбва България с по 10 млрд. лева и изведнъж всичко това да бъде забравено. Обръчите от фирми, нагласените обществени поръчки и всичко това да бъде забравено и да кажем, че вървим напред. Корупцията е в основата на бедността“, посочи Нинова.

"Думите на Борисов лидерите да отстъпим буквално ги разбрах, макар че той постоянно си сменяше позицията. В рамките на 24 часа първо каза лидерите да отстъпят, а после каза всички лидери да са вътре в правителството и да са министри. Не знам какво му е в главата на този човек освен очевидното желание да си спаси кожата“, каза тя по отношение думите на Борисов за преговори и правителство.

Корнелия Нинова заяви, че служебното правителство е било част от тези, които са свалили редовния кабинет. Тя обясни, че е бил приложен много тежък реваншизъм към трите партии от предходното управление, но най-вече към БСП. "Сложни са отношения ни с президента. Освен това ние сме против решението на президента Радев да се закупят още 10 самолета “Грипен“, както и против решението на служебния кабинет, който одобри инвестиционен проект за нови 8 F-16. Това са излишни разходи в този момент на кризи. Да, армията трябва да се модернизира. Но в момента тези пари трябват за всеки дом, за малък и среден бизнес, за самоосигуряващи се млади, за работници, за средна класа – за всички, които имат нужда от помощ в кризата. Това са пари, дадени просто на вятъра в този момент, когато България и семействата имат нужда от тях“, завърши лидерът на БСП.


Още по темата: общо новини по темата: 981
22.02.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
14.11.2022 »
предишна страница [ 1/164 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гледай си собсвената партийка,грижи се за твоята глава,че като гледаме скоро може дададеш *фира*!
+1
 
 
Г-жо Нинова,Вие ще сте следваща свалена от поста,който заемате сеа в Партията Ви-БСП.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: