ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепи бюджета, защото е антисоциален
Автор: ИА Фокус 14:53 / 10.07.2023Коментари (1)869
© БСП
Позволете да направя една прогноза, че този бюджет ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене. От парламента ще излезе нещо много по-различно от това, което Асен Василев внася. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Русе, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

“Управляващото мнозинство е разделено по темата за бюджета, което е много опасно. Поставя под риск приемането му. Обръщам внимание към нещо, което не се коментира публично: бюджетът беше отхвърлен в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ. В икономическа, транспортна, вътрешна и комисия по отбраната. Това не си спомням скоро да се е случвало, управляващите да не могат да си прекарат бюджета" разкри лидерът на БСП.

Нинова обясни, че управляващата коалиция са се хванали за гушите заради 1,2 млрд. лв. в енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява, как да се използват. Корнелия Нинова допълни още: "Както знаете, Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дивидент, ГЕРБ са против, може би защото Василев иска държавата да ги управлява, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката", каза лидерът на социалистите и изрази своето притеснение от опасностите, които крият разправиите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Според нея те може да доведат до плаващи мнозинства, които не дават никаква стабилност.

"Държа да кажа, как ще гласува БСП. Ние няма да подкрепим бюджета, защото смятаме, че е антисоциален и не отговаря на очакванията на икономиката и за компенсация на доходите. Между първо и второ четене, ще внесем предложение минималната работна заплата за 500 хил. работещи да стане 50% от средната за страната. Още от първи юли, а не от другата година", заяви Нинова.

"Ще апелирам към ПП да изпълнят част от тези ангажименти, които бяхме разписали в общата си програма, когато управлявахме заедно, с които те се съгласяваха. Неща като безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на детските, майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии, еднакъв коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време", апелира тя.

"Изключително притеснително е състоянието на общините и развитието на проектите заложени в този бюджет. Няма община, която да не е разкопана. Започнали проекти по ВИК, инфраструктура, улици, пътища. Стои всичко разкопано, хората не могат да минат, защото само половината от парите на тези проекти са изплатени от правителството към общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет непременно да се заложат тези средства, за да се довършат поне тези започнати проекти", каза лидерът на социалистите.

Според Нинова тревожното, което Асен Василев каза, е че ще се плаща само при пълно завършване на проектите. Общините трябва да си намерят пари, да ги изпълнят с някакви средства и едва след това да претендират за заплащане. Тя добави още: "Общините няма откъде да ги вземат тези средства. И без това са без бюджет тази година, отдавна са отхвърлили тази 1/12 на месец. Положението е без изход спрямо това, което предлага правителството. Ние искаме в бюджета да се предвидят тези средства и да се изпълнят проектите".

От думите на Нинова се разбира, че социалистите ще поставят въпроси между първо и второ четене. Това също включва внасянето на алтернативен бюджет, който е възможен, гарантира финансова стабилност, развитие на икономиката и повишаване на доходите.

Днес ръководството на партията се среща с Областните съвети на БСП във Велико Търново, Разград и Русе, за да обсъди актуалната обстановка и подготовката за предстоящите местни избори.


Още по темата: общо новини по темата: 664
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
02.01.2024 »
30.12.2023 »
29.12.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какво направи досега тази държава за хората с най-тежки увреждания? - Нищо! До кога тази държава няма да признава тези най-тежките увреждания и няма да осигурявя нужните помощни средства и подпомагане! 34 години и НИЩО! Какъв е този Боклук в това народно събрание?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: