Кои ще са най-платените професии за 2022 г.?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:16 / 20.12.2021
1355
Космически заплати за най-търсените специалисти през новата година. Бизнесът е готов да плати огромни възнаграждения за позициите, за които най-трудно се намират служители. Очакванията са заради дефицита на кадри през следващата година заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори. Кои ще са топ професиите за 2022 г. и в кои сфери бизнесът ще наема най-много кадри – отговор потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

Сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година ще бъдат лекари, медицински работници, строители и програмисти. През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Като всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Всяка година ИТ специалистите в софтуерната компания, която Огнян Траянов управлява, реализират десетки проекти за държавната администрация и частния сектор. Пазар има, работа също, но все по-трудно се намира кой да я свърши, разказва собственикът. Тъй като кадри в сектора трудно се привличат. 

"Необходими са месеци, за да намерим правилен кандидат. Сравнително малко нараства броят на производство на такива специалисти, а от дуга. страна много бурно нараства броят на фирмите, които работят в тази сфера", обясни Траянов.

Във втората година на пандемията – освен в IT фирмите, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният.

Свръхтърсенето на кадри вече отчитат и в онлайн платформите с обяви за работа. А това се оказва сериозно предизвикателство за бизнеса след рестарта на икономиката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).