Китайски инвеститори дойдоха за летище "Пловдив" и други обекти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
16:16 / 27.05.2015
8539
"България от всички страни членки на ЕС има традиционно най-добри връзки с Китай и мисля, че реализирането на потенциални китайски инвестиции в Европа през България би било най-естественото нещо". 

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена днес среща с китайска делегация, включваща представители на местното правителство на гр. Циндао, провинция Шандун и на водещи компании от "Свободна търговска зона Циндао".

Делегацията пристигна в България за проучване на възможностите за инвестиции у нас. В рамките на визитата те ще посетят "Евро-китайска зона за икономическо развитие", която е част от "Тракия икономическа зона". Делегацията ще се запознае с възможностите на летище "Пловдив" и пристанищата във Варна и Бургас, както и ще се срещнат с областния управител на Пловдив Розалин Петков и кмета на Пловдив Иван Тотев.

Министър Лукарски приветства китайската делегация и посочи, че българското правителство и в частност Министерство на икономиката имат интерес от привличането на китайски инвестиции в страната. Той посочи, че освен добрите отношения между двете държави България предлага и много добри условия за инвестиции, а данъчната ни политика е една от най-благоприятните в ЕС. 

Той изрази надежда, че китайската страна ще намери интересни проекти у нас и съвсем скоро нови китайски инвеститори ще се присъединят близо 120-те чуждестранни компании, които в момента оперират в "Тракия икономическа зона".

"Бих искал да Ви уверя, че посещението Ви в зоната среща нашата подкрепа и се надявам Вашите планове и нашата визия да намерят обща основа", заяви министър Лукарски.

"Страните ни имат приятелски отношения и това не е случайно", заяви г-н Ванг Хуайуе, политически ръководител на партията в Циндао и директор на "Свободна търговска зона Циндао". Зоната е получила от китайското правителство статут да работи по изпълнение на стратегията - "Пътят на коприната" за изнасяне на инвестиции предимно в държави от Централна и Източна Европа. Той посочи, че от 2000 г. насам статистиката свидетелства за динамично развитие в търговските и културни отношения между България и Китай.

"Това се изразява и във факта, че видни китайски бизнесмени оперират успешно в България и това създава мост за развитие на отношенията", допълни г-н Ванг Хуайуе.

По негови думи именно впечатленията на тези бизнесмени популяризират България като инвестиционна дестинация в Китай и предоставят информация от първа ръка на потенциални инвеститори, насочили погледа си към Европа.


Виж коментарите (13)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).