ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Каси-пирамиди въртят половин милиард на година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:23 / 13.07.2016Коментари (2)2875
© Монитор
Нов вид финансови пирамиди никнат у нас като гъби, като по данни на разследващите оборотите им за година достигат до над половин милиард годишно. 

Т.нар. популярни каси се обявяват пред обществото като малки банки и обещават грандиозни лихви от 15% годишно, но само за последните няколко дни две от тях обявиха банкрут. Вложителите им пък се наредиха на опашки, с надеждата да успеят да изтеглят вложените в тях суми. Депозитите на хората са между 2 хил. до 200 хил. лв., сочат данните на разследващите.

Проверка на "Монитор" показва, че в страната вече има регистрирани близо 60 от т.нар. популярни каси. Всички те обаче не се водят финансови учреждения, а кооперации, като най-често дори са вписани в търговските регистри като земеделски търговци. Целта е дейността им да не се регулира от БНБ и останалите регулатори у нас. Така на практика няма държавен орган, който да може да контролира дейността на тези минибанки. 

По закон БНБ или Комисията за финансов надзор (КФН) следят дейността само на регистрирани кредитни и финансови институции, като за да получи лиценз подобно дружество, то минава през сериозни проверки и е длъжно да представи гаранции за дейността си. Такива изисквания обаче няма към кооперациите и затова тази юридическа форма е избрана от създателите на популярните каси.

Освен това по закон банковите учреждения, в които се събират влогове, са длъжни да внасят сериозна сума всяка година във Фонда за гарантиране на влоговете на банките. Тази вноска обаче гарантира, че депозантите ще получат вложените от тях пари до прага от 196 000 лв. в случай на фалит на дружеството, обясниха кредитни експерти.

Парите, които членовете на една каса внасят, са заеми, а не влогове, както много хора погрешно смятат, допълват още специалистите. Именно тази тънка разлика е използвана от собствениците на популярните каси, за да залъгват вложителите си, показва разследването на дейността им до момента. 

Така например повечето от хора, оставили на съхранение парите си в подобни кооперации, не видели, че в договорите им не е посочено, че са вложители, а кооператори. Именно заради тази разлика сега, когато първите две каси в Сливен и Дупница фалираха, нито един от вложителите не може да получи обратно парите си, подчертават финансистите.Тези странни "финансови институции", които не подлежат на държавен контрол, най-често са регистрирани по Закона за кооперациите. 

Те са затворени структури, които нямат право публично да привличат средства, категорични са експерти.
Прокуратурата ще свърши своята работа, след като бе сезирана от граждани, загубили спестяванията си в две т. нар. популярни каси, каза междувременно пред Нова ТВ главният прокурор Сотир Цацаров. Той обаче уточни, че действията на обвинителите ще обхванат само последиците от случилото се.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Поредните мошенници ползващи схемата на Понци...
0
 
 
Поредната "дупка" в закона, оставена умишлено, за да се превърне в бездънна яма!! Бедните хора се полъгват по високи лихви и хоп - "кооперацията" фалира. Нима не се знаеше от органите за съществуването на тези пирамиди. Знаеше се и още как, но е по-изгодно сега да се действа и да се казва, "ами те не подлежат на ...." Къде спахте до сега?? Всъщност отговорът е ясен за всички ни-жалко за поредните "ужилени" хора!! Няма да си видят парите!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: