ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какво да правим при съмнения за COVID-19?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 05.11.2020Коментари (1)4793
©
Свои насоки и препоръки за препоръчителна профилактика при съмнения за зараза с COVID-19 публикува най-голямата спешна болница в страната “Пирогов".

Вътрешният документ е насочен към работещите в болницата лекари, медицински сестри и санитари, но може да бъде ползван за самонаблюдение реално от всеки човек, съобщава "24 часа".

Съветите и препоръките са събрани на база 7-месечния опит на “Пирогов" в лечението на пациенти с коронавирус. Спешната болница бе от първите, които започнаха да приемат и лекуват хора с COVID-19.

Паралелно с черните рекорди на заразени с коронавирус през есента нарастват и типичните сезонни вирусни инфекции, а симптомите често се припокриват, предупреждават от “Пирогов". Заради това и техният основен съвет и при най-малкото съмнение да се търси консултация с лекар, а да не се изчаква влошаване.

Много хора обаче преувеличават симптомите си при телефонна консултация, за да извикат екип на Спешна помощ, който да ги прегледа, а това затруднява изключително много здравната система. От друга страна пък, са тези, които при наличие на обоняние например, (липсата му е един от отличителните белези на SARS-CoV-2) решават, че става въпрос за друг респираторен вирус и понякога търсят лекарска помощ твърде късно. Трета е групата на хората, които го прекарват много леко, но не обръщат внимание на симптомите, не се самокарантинират и разнасят вируса.

Симптомите, типични за коронавирусната инфекция, са разделени в няколко групи - ранни, леки, средно тежки и тежки, и са насока хората да се самонаблюдават за проявата им. Това не означава, че те не може да са сигнал за друга вирусна инфекция, но съчетаването им може да бъде ориентир и за личния лекар, когато бъде потърсен за съвет дори и по телефона.

Ето и насоките на медиците от “Пирогов":

РАННИ СИМПТОМИ:

Конюнктивален дискомфорт - смъдене на конюктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура при движение на очните ябълки, тежест и болка при движение на очните ябълки

Назофарингален дискомфорт - смъдене и/или съхнене на назофарингеалните лигавици, хрема, промени в обонянието, загуба на обонянието, заглъхване на ушите, неповлияващо се при преглъщане

Орофарингеален дискомфорт - промяна във вкусовите усещания до поява на променен вкус, умерено изразена болка в гърлото, промяна на гласа

Тези ранни симптоми са характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания и служат само като първоначален алармиращ сигнал. Последващото развитие ограничава COVID-19 инфекция и следва да се направи консултация с интернист и/или лабораторно изследване, съветват от “Пирогов".

ЛЕКИ СИМТОМИ:

Спорадично главоболие, бързо повлияващо се от аналгетици

Разбитост и мускулни болки

Повишаване на температурата до 37,5°С без втрисане

Пренебрежимо безапетитие с променлив характер

Пренебрежима отпадналост

СРЕДНО ТЕЖКИ СИМПТОМИ:

Повишаване на температурата над 37,5°С със или без втрисане, бързо и продължително (за 6-8 часа) повлияваща се от антипиретици; обилни изпотявания, предимно нощни

Спорадична кашлица със или без отхрачване (негноевидно)

Поява на задух при минимално физическо усилие

Чувствителна отпадналост, водеща до промяна на обичайния двигателен режим

Продължително и трудно повлияващо се от аналгетици главоболие

Трайна загуба на обоняние и трайно безапетитие

ТЕЖКИ СИМПТОМИ:

Температура над 38°С с постоянен характер, със или без втрисане, трудно повлияваща се и за кратко време (за не повече от 2-3 часа), или неповлияваща се от антипиретици

Постоянна отпадналост, прерастваща в безсилие (дори безпомощност) по време на пристъпите

Упорита продължителна кашлица (включително “подкашляне" като проява на безсилие), със или без отхрачване

Гръдна болка с опасващ характер

Задух и в покой, посиняване на ноктите, устните и “висулката" на ухото

Сърцебиене

Сънливост, унесеност.

“Не изчаквайте появата на тежка симптоматика, а направете своевременна консултация с лекар", съветват от “Пирогов".

Още при първите симптоми човек трябва да уведоми началника си и да не ходи на работа до изясняване на причинителя на неразположението.

Консултация с лекар по вътрешни болести и стриктно изпълнение на неговите препоръки, изследвания, режим на лечение и какви са правилата при домашно лечение препоръчват още от спешната болница.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ТЕРАПЕВТИЧНА СХЕМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА

Лекарите от “Пирогов" посочват и конкретна схема на лечение, която включва съдоразширяващ и антивирусен медикамент, ацетилсалицилова киселина, растителен лекарствен продукт срещу синузит, кашлица и бронхит и медикамент, съдържащ стандартизиран миртол.

Препоръчва се терапията да стартира веднага след предполагаемия контакт със заразен или да се провежда продължително при спазване на съответния дозов режим и схема на приложение. При липса на противопоказания и добра поносимост профилактиката се провежда за курс от 6-9 месеца без прекъсвания, като всички медикаменти се приемат непосредствено преди храна (“със сядането на масата"), независимо от предписанията в съпътстващото опаковката указание, допълват медиците.

Тъй като тази информация е предназначена за медици обаче, лекарите препоръчват немедицинските лица да не пристъпват към самолечение, защото то е рисковано за здравето.

Извън това е препоръчително в ежедневното меню да се включат 50-100 г сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).

Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки, но след консултация с интернист.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аспирин, Витамин Ц, Геломиртол, капки за нос и т.н . Това добре, ама под антивирусен медикамент какво имат впредвид? Защото освен Ремдесивир друго не му действа на този коронавирус, а този препарат е наличен само в болниците. Може би става дума за изопринозин, но той не е точно противовирусен медикамент.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: