ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как се мери правилно кръвното?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 20.05.2024Коментари (0)2123
©
Всичките ни органи се нуждаят от кръв - тя снабдява клетките с необходимия кислород и с хранителни вещества. А за да може кръвта да циркулира в тялото и да стига докъдето трябва, има нужда от определена сила: кръвното налягане.

Ако то, например заради стесняване на кръвоносните съдове, е твърде високо, може да стане опасно. Тогава говорим за високо кръвно налягане или хипертония.

Защо трябва да се внимава за кръвното налягане?

Ако кръвното ни налягане е твърде високо, това може да доведе до тежки увреждания в тялото, пише по темата АРД. Особено ако налягането е високо за продължителен период от време, т.е. в течение на месеци или години. В този случай стените на кръвоносните съдове могат да се удебелят и да се стигне до тяхното втвърдяване, наричано и артериосклероза.

Същевременно рискът от сърдечен инфаркт или инсулт се повишава от два до десет пъти, са установили швейцарски медици. Други възможни последствия са нарушенията в сърдечния ритъм, сърдечната слабост и бъбречната недостатъчност.

Как може да се предотврати високото кръвно налягане?

Добрата новина е, пише по-нататък АРД, че високото кръвно налягане може да се предотврати и да се лекува. Но при условие, че проблемът е идентифициран своевременно, тъй като високото кръвно налягане има много неспецифични симптоми. В много случаи то дори не се усеща. А класическите симптоми като смущения в съня, нервност, сърцебиене, световъртеж, главоболие и умора често се приписват на стреса.

Както в много други случаи, най-добрата превенция е здравословният начин на живот. Ако хората се движат повече и го правят редовно, както и ако се хранят балансирано, това намалява кръвното налягане. Що се отнася до храните, препоръчителни са най-вече тези, които съдържат повече калий като например ядките, сухите плодове и зеленчуците. Естествено намаление на кръвното налягане се постига и чрез зехтина, чесъна, спанака или червеното цвекло. Хранителните продукти с по-високо съдържание на сол и месото пък трябва да се ядат в умерени количества.

Консумацията на алкохол и пушенето водят до увреждане на кръвоносните съдове, което на свой ред стимулира високото кръвно. Физическият и душевен стрес пък се отразяват негативно не само на здравето ни, но и на кръвното налягане, респективно трябва да бъдат избягвани.

В този контекст е важно да се води здравословен начин на живот и признаците на стрес да се идентифицират максимално рано, за да се предотврати високото кръвно, отбелязва АРД. Освен това е важно налягането да се проверява редовно. Тъй като колкото по-рано бъде открита хипертонията, толкова по-добре може да бъде лекувана, за да не доведе до негативни последствия.

Как се мери правилно налягането?

За меренето на кръвното вкъщи има нужда от съответния апарат, който се поставя на ръката. При това меренето трябва да се извърши в спокойно помещение с приятна температура. Идеално за целта е седналото положение на стол с облегалка, краката трябва да са разкрачени и стъпалата да са плътно на пода. Още една препоръка от АРД - апаратът за мерене да е поставен по възможност на височината на сърцето.

След поставянето на апарата е добре да се изчакат между три и пет минути за успокоение, преди да започне самото мерене. По време на процеса не бива да се говори, за да се избягнат грешките при меренето. В оптималния случай е желателно и половин час по-рано да не се яде или да не се пуши. Експертите препоръчват измерването да се направи на два пъти, за да се изчисли една надеждна средна стойност.

120 на 80 - това ли са оптималните стойности?

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб - традиционна единица за налягане, която се опира на живачния барометър. По време на процеса се измерват две стойности: систоличното налягане, когато сърцето се свива, и диастоличното налягане, когато то отново се отпуска.

По отношение на показателите промени няма, пише АРД: налягане 120 на 80 или малко по-ниско е оптимално както за мъжете, така и за жените. Но налягането може да варира: голямо влияние му оказват актуалният начин на живот, храненето, хормоналното състояние, както и нивото на стреса. Респективно - ако кръвното не е точно 120 на 80, това не означава непременно проблем.

В медицината съществуват определени норми, които свидетелстват за нормалното кръвно налягане. Те зависят и от обстоятелствата: ако кръвното се мери вкъщи, горните граници на нормалното налягане са 135 на 85. Ако измерването обаче се извърши в лекарски кабинет или клиника, те се повишават с по още пет живачни милиметра и стигат 140 на 90. Това се дължи на обстоятелството, че при посещението си при лекар мнозина са нервни или стресирани, което се отразява на параметрите.

Как се лекува високото кръвно налягане?

Ако високото кръвно налягане е диагностицирано от лекар, то трябва да бъде лекувано. Експертите съветват при тези обстоятелства да се приложи т.нар. двойна стратегия, пише АРД.

От една страна е неизбежна промяната в начина на живот, което означава следното: отказ от никотин, алкохол, солени храни и месни продукти. За сметка на това се препоръчват повече движение, при възможност намаляване на телесното тегло и балансирано хранене. Важно е и да се внимава за стреса и да максимално да се търси неговото минимизиране.

От друга страна могат да се приложат медикаменти, водещи до спад в кръвното налягане - ако лекарят сметне това за необходимо. Те дават отражение чрез директното си влияние върху хормоналния баланс или индиректно - чрез въздействието си върху водно-солевия баланс в организма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
Пролетни бури удариха страната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: