ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как компаниите успешно да привличат и задържат служителите си?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:30 / 14.09.2022Коментари (1)4182
©
Мая Чолева - Регионален мениджър за Южна България

Динамиката на пазара на труда през последните няколко години достига своя “пик" и създава все по-големи предизвикателства пред организациите. Отдавна отмина времето на високите нива на безработица, когато работодателите успяваха лесно да открият, наемат и задържат своите служители. Пандемията, световна инфлация, политическа несигурност, навлизането на новата работна сила допълнително утежниха тези процеси в компаниите.

Работодателите  започнаха да осъзнават, че привличането на нови кадри е скъп ресурс, изпълнен с несигурност, а влагането на усилия за задържането и ангажирането на текущите служители е основополагащо за успеха на организацията. От своя страна служителите, вече не търсят само сигурност на работното си място, а уважение и достойно заплащане. И ако не го открият в настоящия си работодател, търсят реализация другаде.

Това налага нуждата добрите организации да имплементират различни процеси, с които измерват своето състояние – допитвайки се до мнението на служители си, клиенти, партньори. За да бъдат успешни, конкурентни на пазара на труда и предпочитан работодател, все повече компании се интересуват до колко тяхната работодателска марка е атрактивна и привлекателна за служителите.

С добавянето на таргетиран отдел "Проучвания“ към портфолиото на Manpower ние подкрепяме работодателите, които искат да бъдат иновативни и адаптиращи се към динамичните промени на пазара на труда. Чрез различните метрики и методологии, помагаме на организациите да взимат интелигентни решения относно развитието си.

Най-предпочитаният начин от работодателите за измерване на тяхното състояние на пазара на труда е събиране на данни в "Сравнителен анализ на възнагражденията“, чиято основна цел е промяната или защитата на текущите възнаграждения в самата организация. Опитът показва, че високото заплащане и добрата работодателска марка са двете основни неща, които служителите търсят в новата си работа и добрите компании се стремят винаги да са информирани за актуалните нива на възнагражденията.  

Но доколко настоящите ни служители се мотивират само от заплатите си и как да измерим тяхната ангажираност?

Всички сме чували или сме запознати със стандартните въпросници за ангажираност и удовлетвореност, които големите организации разпространяват в определен момент вътрешно, с цел обратна връзка от служителите. Този метод в повечето пъти се доказва обаче като неефективен – често служителите реално не споделят какво мислят и какви предложения имат за подобрение.

Проучванията на Manpower за ангажираност и удовлетвореност на служители използват уникални за българския пазар подход и методология. Те целят да идентифицират какви са истинските мотивационни фактори на хората. Също така резултатите от проучванията дават информация какви са  начините за повишаване на ефективността от работата на служителите, както и какъв  дългосрочен план да се направи за тяхното развитие и задържане.

Ние съветваме партньорите си да провеждат подобни проучвания поне веднъж годишно, за да стигнат до правдоподобна информация какво е нивото на ангажираност на служителите им, а не да гадаят или да се оправдават със ситуацията на пазара на труда.

Защото само точната и достоверна информация ни дава възможност да управляваме правилно бизнеса си и да бъдем успешни.

Свържете се с нас тук, за да разберете повече за нашите проучвания.

Запознайте се с експертизата на колеги и клиенти и прочетете ценни съвети в сферата на HR и бизнеса като цяло тук.

Последвайте ни в социалните мрежи!

Facebook

LinkedIn

Instagram

YouTube







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Като вдигат заплатите така, че конкурентни фирми да не могат да изкушават служителите. В моята сфера, просто конкурентите дават 2-3 хиляди отгоре, а настоящите ти работодатели не искат и за това има огромно текучество. На теб доказалият се работник не искат, а дават на новите колеги големи заплати, защото искат да ги откраднат от конкурентите което е абсурдно. Така просто си сменяш работата през 2-3 години и все си на печалба, а те губят
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: