ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как да изберем най-доброто агнешко месо за празника
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:52 / 30.04.2024Коментари (0)2070
©
Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална възраст 3 месеца; младо агне (вече "отбито“ от мляко и прехвърлено на фуражи) - от 3 до 5 месеца; младо охранено и вече "тревопасно“ агне – 6–8 месеца; класическо агнешко - от агне на 8 до 12 месеца; шилешко – от шиле или "възрастно“ агне на 12–14 месеца. Млечното агнешко се счита за най-крехкото и меко. 100 грама съдържат 192 kcal. Освен това количеството холестерол е няколко пъти по-ниско в сравнение с говеждото и свинското месо.

Младото агнешко месо съдържа голямо количество полезни витамини и минерали, незаменими аминокиселини и протеини. То е ценен източник на цинк, който е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система. Има мек розов оттенък. Колкото по-старо е агнето, толкова по-тъмно е месото. Що се отнася до специфичната миризма, тя е присъща само на месото на възрастни индивиди. 

Истинското агнешко има приятен фин аромат. 

Видове агнешко месо 

Врат 

Евтино месо с богат вкус. Използва се за приготвяне на бульони, пържоли и печено. Двойното вратно филе е подходящо за шпиковане. Препоръчително е да се подложи на продължителна топлинна обработка. 

Бон филе 

Много мека и фина част. Използва се за приготвяне на шишчета и други ястия на грил или скара. Подходящо за краткотрайна обработка при високи температури. Има отличен вкус и аромат. 

Плешка

Използва се активно в кухните по целия свят. Най-често се пече цяла на фурна. Подходяща и за готвене на части. Перфектно се допълва със зеленчуци и ориз. Доста меко месо, но все пак малко по-твърдо от задното бутче. 

Гръб 

С фина структура и почти пълна липса на мазнини. Препоръчва се за обработка при високи температури, времето за термична обработка е минимално. Може да се използва за печене или пържене, както и за шишчета. Най-често - за котлети. 

Гърди 

Евтино месо с високо съдържание на мазнини. Може да се пече с костите. Използва се за задушаване (задължително се отделя от костта и се нарязва на ситно), приготвяне на супи, яхнии, пилаф (с ориз) и други ястия. Отличава се със своята сочност и наситен вкус. 

Бут

Съдържа минимум кости и мазнини и се отличава със своята сочност. Често бутчето се пече цяло. Филето е подходящо за пържоли и печене на скара. Джоланът е подходяща съставка за ястия от италианската или азиатската кухня. 

Рагу 

За приготвяне на рагу се използва месо от врат, гърди и джолан. Отличава се с високо съдържание на мазнини, сочност и богат аромат. Как да изберем? Висококачественото агнешко е еластично, с нежен розов оттенък. Мастните ивици са бели. Пожълтяването им показва, че не е агнешко, а овче или дори старо овнешко. Яркочервеният оттенък на месото също означава, че овенът или овцата са били най-малко на две години по време на клането.

Можете да определите свежестта, като натиснете месото с пръст. Ако формата му се възстанови бързо, значи е с високо качество. Но в случай, че ямката се запази дълго време, трябва да откажете покупката. Свежестта на агнешкото може да се определи и по миризмата. Тя трябва да е приятна, без признаци на плесен и гнилостни процеси. 

Как се готви агнешко? 

Можете да подчертаете вкуса му, като използвате сосове със сладък и кисел вкус. За марината се използват мляко, кисело мляко и сметана. Най-добрите подправки за агнешко месо са чесън, розмарин, джинджифил и босилек. Преди пържене парчетата месо могат да се потопят в тесто или да се овалят в галета. При задушаване може да добавите сушени кайсии, сини сливи, семена от нар, съветва actualno.com.


Още по темата: общо новини по темата: 197
13.05.2024 »
11.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Първа лига, сезон 2023/2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: