Извадиха абсолютни гадости от нашето море

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:22 / 29.05.2021
5686
Истински "санитарен" улов се осъществява в морето край Варна. В рамките на половин година рибари извадиха над седем тона стари рибарски мрежи, пластмасови и други битови отпадъци.

Кампанията, в която се включиха екипажите на 25 риболовни кораба, има за цел да ограничи т.нар. "призрачен риболов" – свободно реещите  се във водата стари мрежи, които продължават да убиват риби и морски бозайници. На рибарското пристанище в квартал "Аспарухово“ рибарите разказват, че понякога се случва да изкарат от водата почти толкова боклуци, колкото и риба.

"Призрачният риболов" е сред най-големите им проблеми. Изоставените рибарски мрежи се превръщат във все по-голяма заплаха за екосистемите, не само в Черно море, а в световен мащаб. Стари котви, стълби, всякакви пластмасови предмети и дори битова техника. В мрежите на рибарите попадат всевъзможни отпадъци, които често ги принуждават да спрат дейността си.

"Сизали, въжета. Днес в случая изкарахме четири шезлонга. Днес ни е най-слабият ден от риболова от декември месец", споделя един от рибарите. Заедно с това рибарите са принудени да се конкурират и с т.нар. "призрачен риболов". Най-често той е предизвикан от изоставените мрежи на бракониери. "Те продължават да работят година-година и половина, докато легнат на самото дъно и се напълнят с миди и водорасли. Дотогава работят и унищожават рибата. За това е много важно да ги изкарваме", казва капитанът на риболовен кораб Емил Милев.

Кампанията "Най-ценният улов" започна в деня на Черно море – 31 октомври. За половин година, успоредно с професионалната си дейност, рибарите от северното Черноморие извадиха от морето огромно количество стари изоставени мрежи.

"Обща дължина - 50 км. Представете си цялото разстояние от нос Емине до пристанище Варна да го заградим с тия мрежи, които сега сме ги махнали от морето", казва организаторът на кампанията Георги Гавазов.

По-голямата част от отпадъците, извадени от рибарите през последната половин година, ще бъдат рециклирани.

Целта е кампанията да се превърне в постоянна инициатива, която да привлича все повече съмишленици, съобщава btv.


Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои на наказателния паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).