ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Иван Таков. БСП: Да мислим за бъдещето, вместо да търсим поводи за разделение
Автор: ИА Фокус 15:24 / 09.05.2023Коментари (0)1020
©
Няма да постигнем мир чрез провокации, нито чрез разруха, а още по-малко чрез взиране в онова, което ни разделя, каза председателят на БСП - София в словото си по повод 9-ти май на Паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на БСП

Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни конфликти, поводи за нападки и разделяне на обществото от събития в миналото. Това призова председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на тържественото честване на 9-ти май - Ден на Победата и Ден на Европа пред Паметника на Съветската армия. Столичната организация на социалистите, заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова, организационния секретар на партията Борислав Гуцанов, народни представители, избрани от София, и общински съветници се включиха в събитията, отбелязващи историческата дата.

Иван Таков, Борислав Гуцанов, членове на Изпълнителното бюро на Градския съвет и на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители се поклониха и положиха цветя първо пред Паметника на Незнайния воин, след това се включиха в шествието "Безсмъртния полк" до Паметника на Съветската армия, където участваха и в тържественото честване на празника. 

"Девети май е свещена дата за цялата демократична общност в света. Това не е просто празник. Девети май бележи Победата на хуманизма над нихилизма. Този ден ознаменува Победата на Доброто над Злото, каза в словото си Иван Таков. - Разгромът на хитлерофашизма преди 78 години отвори широко портите на човечеството за цивилизационно развитие. Победата на "Червената армия" във Втората световна война е факт, който не може да бъде пренебрегнат или променен. Това е армията - освободителка на нашия континент от Хитлеровата чума. Нейната победа даде шанс на Европа. За обединена Европа. Победата на "Червената армия" ни събира днес да празнуваме Деня на Европа".

Лидерът на столичните социалисти заяви, че 9-ти май е справедливата присъда над нацизма - онзи човеконенавистен режим, който потопи Европа в кръв и мрак преди 78 години. "Девети май е ден за памет, ден за почит, ден, в който скланяме глави пред онези 60 милиона погубени животи, 27 милиона от тях на съветски граждани. Затова на всеки 9-ти май сме точно тук, пред Паметника на Съветската армия. Затова ревностно го пазим от посегателствата на безпаметните. Затова възстановихме счупената плоча. Затова ще го браним от всеки опит да бъде демонтиран, категоричен беше Иван Таков. - Нашата памет не може да бъде демонтирана. Погубените десетки милиони животи няма да бъдат забравени. Историята няма да бъде използвана с користни цели. Фактите от миналото няма да бъдат тълкувани така, както е угодно на политическата конюнктура в момента. Защото посегателството над паметта води до нови кръвопролития, на които сме свидетели днес съвсем близо до нас. А изтриването на миналото обрича бъдещето ни".

Иван Таков отбеляза също, че 9-ти май е празник и на българската воинска слава. "Днес скланяме глави пред паметта на няколко поколения български антифашисти, на десетките хиляди партизани, участници в бойни групи, концлагеристи и ятаци, дали живота си в борбата за освобождението на Европа от фашизма. На българските воини, загинали по бойните полета на Югославия, Унгария и Австрия на страната на съюзниците, каза още той. - Девети май е символ на мира, на сигурността и прогреса на държавите и народите. Мирът днес се опира на паметта за миналото. Той не е резултат от победа, в която и да е война. Няма да постигнем мир чрез провокации, нито чрез разруха, а още по-малко чрез взиране в онова, което ни разделя. Мирът означава справедливост и равенство. Мирът започва от всеки от нас -  със смирение, с разбиране, с приемане на различията, с толерантност и съпричастност. Мирът е преди всичко разум и отговорност на всеки човек".

Председателят на БСП - София беше категоричен, че само много сплотен, здрав и адаптивен народ, обединен от обичта към България, може да издържи на многобройните изпитания, да устои независимостта си и да се предпази от вътрешни размирици и външна агресия. "България се нуждае от този шанс, който ние, гражданите, трябва да дадем. Трябва да дадем този шанс и на себе си. Да се отворим към развитие, към напредък, към по-добър живот. Да мислим за бъдещето, вместо да търсим дребни конфликти, поводи за нападки и разделяне на обществото от събития в миналото, каза още той. - Това е мирният път към напредъка на един народ. Това е отговорността на всеки гражданин и задължението на всеки държавник". 

Иван Таков отбеляза също, че една нация е велика не само по размерите на територията, която населява. "Волята, сплотеността, издръжливостта, дисциплината на нейния народ и качеството на нейните водачи осигуряват почетното й място в историята. И само времето ще ни съди по действията и постъпките. Така, както днес ние съдим по действията и постъпките нашите предци. И празнуваме победата им на Доброто над Злото. Отново със сълзи на очи. Девети май ще пребъде! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа!".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: