Иван Игов: Национализмът е новата чалга

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
20:37 / 01.08.2023
2116
Онова поколение, което ние навремето донякъде с насмешка наричахме "чалга поколението“, порасна. Тази елементарна култура, която за съжаление е подкрепяна и от настоящи политици, прерасна в национализъм. Това сподели психологът Иван Игов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус", споделяйки с тъга тендециите на увеличаващите се случаи на тежко домашно насилие.

Ако живеем в един затворен, изолиран свят и виждаме само негативи, можем да се превърнем в хора, които работят по определени стереотипи. Когато едно дете започва в среда, в която тези стереотипи много лесно проникват в съзнанието му, те могат да останат дълго и продължително да му въздействат и да се превърнат в нагласи, а нагласите вече са дискриминационно поведение, коментира още Иван Игов. 

Така създадената затворена среда той оприличи със секта. "Там хората взаимно се убеждават, че те са открили истината. Това е комплексарщина, която е изградена от липсата на опит, на знания и на възможности да променяш нагласите си. Тези нагласи започват да ги правят все по-твърди помежду си – нагласи срещу жените, гейовете, хората, които се различават от патриархалния и консервативен модел за българщината. Тези хора стават агресивни, защото те се сблъскват с различния свят. И се получава другият психологически момент – "ние и те".

Ние сме тези, които знаем, можем, които сме националисти и които ще преведем България през всичките трудности и ще я въведем в бъдещето, защото сме силни, уверени. Тези другите, които са отвън, не ни разбират и понеже не ни разбират с добро, ще ни разберат с лошо", допълни още Игов.

Виж коментарите (2)

Още по темата (215):
25.04.2024 Дебора напусна училище: От тук нататък предстои най-доброто за мен
18.04.2024 Горещи спорове в Пловдив белязаха делото "Дебора"
17.04.2024 Дебора в Пловдив: Страшно съм изнервена
17.04.2024 Трети опит в Пловдив за старт на делото "Дебора"
05.04.2024 Дебора мечтае да стане служител на реда
29.03.2024 Дебора Михайлова се появи с нов
Още новини от Национални новини:
Димитър Главчев се поклони пред мощите на светите братя Кирил и М...
Галъп: 10 % е разликата между ГЕРБ - СДС и ПП/ДБ
Два дни без онлайн услугите на голяма банка
Българска компания закупи италиански конкурент
По-ниско увеличение на пенсиите от заложеното в бюджета
Пеевски: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътреш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).