ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Инструктор по водно спасяване: Не влизайте в морето, когато гърми и трещи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:59 / 31.08.2023Коментари (0)1439
©
- Г-н Георгиев, в рамките на няколко дни се случиха много фатални инциденти в морето, защо?

- Моето мнение е, че причината е лошо стечение на обстоятелствата преди всичко. През миналата седмица морето беше опасно за няколко дни, защото седмица по-рано беше много лошо и вдигна голяма вълна. После се успокои, но останаха подводни течения, които хората не виждат и пренебрегват. В един момент се вдигна за кратко отново ветрова вълна, която подсили много тези течения. Имаме и субективен фактор, но като генерален извод можем да направим, че плажуващите и най-вече чужденците са доста надменни и понякога арогантни. Самонадеяни и лекомислени, които си мислят: "На мен няма да ми се случи". Морето не е до колене и когато е имало буря и има остатъчни вълни и теченията не са утихнали, както е в случая, стават инциденти. Невинаги спасителните операции завършват с успешен край. 

- Кой е последният инцидент с фатален край?

- Най-пресният пример е с български турист, който се удави в Созопол преди няколко дни. Тогава по едно и също време започват да бедстват две двойки - четирима души на два съседни поста. Спасителите от единия влизат в морето и успяват да стигнат до мъжа и жената, попаднали в подводно течение. Докато ги измъкват към брега, в същото време течението отнася друга двойка - отново мъж и жена. Спасители от съседните постове ги виждат, че бедстват, и влизат в морето да им окажат помощ, но за съжаление успяват да спасят само жената.  Тези общо четири инцидента стават почти по едно и също време на едно и също място. И е излишно да казваме колко е било опасно морето в този момент. 

- При какви флагове станаха инцидентите в двата поредни  дни, когато се удавиха общо 7 души?

- На повечето плажове имаше жълти флагове, а някъде  и червени. Инцидентът в Созопол се случи в  момент, когато спасителната служба сменя флага от жълт на червен. Плажуващите трябва да разберат, че флаговете не са за украса. Те са като светофар. Щом флагът е червен, плуването в морето е забранено, защото е много опасно. Когато флагът е жълт, забрана няма, но отново не е препоръчително да се влиза навътре. Когато хората не спазват флаговата сигнализация, те излагат на риск не само своя собствен живот, но и живота на спасителите, дори и живота на други плажуващи.

- Кой определя кога флагът е червен?

- Решението се взема всеки ден рано сутринта от старшия спасител или от ръководителя на спасителния екип на плажа. Той определя какъв флаг да се вдигне в зависимост от метеорологичните условия, силата на вятъра и дали има подводни течения. Червен флаг се вдига само при крайна необходимост. Дори и тогава търсим варианти да свалим напрежението и недоволството сред плажуващите и да им позволим да се къпят, но това да става много близко до брега и на плитко.  Има няколко плажа, не повече от 3-4, които са изключително опасни. Те са по-открити и там наистина е много опасно, когато има бурни вълни или мъртво вълнение. Там залагаме на по-голям брой  спасители, като подбираме най-опитните и най-добрите. 

- Август ли е най-опасният месец на морето?

- Относително е и зависи от това какво е времето, но като цяло може да се каже, че август е най-опасният месец. Това е чисто статистически така, защото по това време лятото преваля към края си и излизат есенни ветрове, появяват се  по-силни подводни течения и така нареченият сулуган. От друга страна, спасителите в края на сезона са изтощени, защото тогава е най-голямото им напрежение - и физическо, и психическо. Почти няма ден, в който момчетата да не спасят поне един давещ се на всеки плаж. Отделно от това спасителите помагат и при инциденти извън водата. Например често се случва на турист със сърдечни проблеми или хипертония да му прилошее от горещините, което също ангажира цялата спасителна верига от спасители и медицински лица на плажа. Да не говорим и за загубените деца по пясъка. Ние постоянно търсим изгубени деца в тълпите от хора между чадърите. За щастие към момента сме намирали всички деца, за които е подаден сигнал, че са изчезнали. Рядко те се оказват във водата, в повечето случаи ги откриваме на брега, но на голямо разстояние.

- Колко често се случва да търсите изгубени деца?

- Много често, понякога всеки ден, а понякога търсим по няколко на ден. Мога да посоча, че на плажовете, които ние охраняваме, имаме над 150 сигнала за изгубени деца от началото на сезона. Така е всеки сезон, особено през юли и август, тогава положението е най-тежко. Идват паникьосани родители и казват: детето го няма. И спасителите тръгваме да го търсим със снимка, препредаваме си един на друг точно описание на детето - как изглежда, колко е високо и с какво е облечено и всеки спасител търси в района си. Намираме ги на километри разстояние. Понякога децата дори не са разбрали, че са се изгубили, увлечени в игри на пясъка. 

- Кои са най-куриозните случаи през този сезон?

- За мен бе куриозно, че при един от инцидентите, завършили за съжаление фатално,  на плажа се насъбраха разгневени туристи, които  започнаха да ни държат сметка защо флагът е бил жълт, а не червен. Защото ако бил червен, нямало да се случи. Когато пък сме вдигнали червен флаг, туристите идват да се карат с нас отново и питат защо пък сега флагът е червен и им пречим да плуват. Имало е и още по-куриозни случаи, когато туристи са подавали сигнали до държавни институции с искане да се наложи глоба на концесионера, защото на плажа е вдигнат червен флаг. Всеки сезон се сблъскваме и с агресивни туристи, които налитат на бой, когато им се каже, че не може да влязат в морето, защото има три или четири бала вълна. 

Имаме непрестанно и случаи, в които туристи се настаняват точно пред спасителната вишка, разпъват чадър и хавлия и ограничават видимостта на спасителите. Когато ги помолим да се изместят, вдигат скандали, казват  - това е обществено място, не сте си купили плажа и точка. А това пречи на работата на спасителите. 

- Виждате ли начин за решаването на тези проблеми?

- Начинът е да се променят и осъвременят съществуващите нормативни актове, които регулират спасителната дейност на плажа. Аз съм против налагането на финансови глоби и санкции на туристите, защото ние не сме репресивен орган. Но е добре да има на плажа патрулиращи двойки общински служители, които да се намесват в подобни случаи. Отделно, че трябва да се работи преди всичко с цел превенция за повишаване плувната култура на посетителите на плажовете. 

- Кога  не бива да се влиза в морето?

- Когато човек не е сигурен в личните си умения и възможности. Също и когато има светкавици  и гръмотевици в никакъв случай не трябва да се влиза във водата, защото морето е като гигантски проводник и има повишен риск от инциденти за хората, които са в море или в басейн.  При светкавици е най-добре хората да напуснат плажа незабавно.

Когато флагът е червен, също не трябва да се влиза в морето. Макар че червеният флаг означава "плуването забранено", което не означава, че не могат да се къпят на плиткото.  

- Кога се образува коварното мъртво вълнение?

- Мъртвото вълнение може да се образува по всяко време. Появява се при определени метеорологични условия като силен вятър, бурно вълнение и съответно след бурята идва една остатъчна вълна, която не се вижда на повърхността, но морето все още  не се е успокоило от голямата водна маса. Подводни течения се образуват на места, където идващата вода към брега трябва да намери най-слабото място, за да се завърне в общата водна маса. По нашето Черноморие като цяло няма постоянни силни подводни течения, които да са опасни. Появяват се епизодично на различни места.  Те действително са коварни и опасни, но по-опасни от тях са паниката и страхът. Ако човек успее да запази самообладание, ще успее да се спаси и сам, ако няма кой да му помогне.

- Какво всъщност представлява мъртвото вълнение?

- То се появява като следствие от остатъка на ветровата вълна, която има голяма сила. Ветровата вълна - това са вълните с гребен, които виждаме да се разбиват в скалите. Когато времето утихне и вълните спрат, морето на повърхността изглежда гладко и спокойно, но силата на отминалата ветрова вълна остава да работи под вода. Повърхността е гладка, а отдолу засмуква, морските хора го наричат още сулуган или мъртвак. Има и подводни течения, които са различни  от мъртвака, които също не са безопасни. Те се движат от север на юг, има и други течения - успоредни, перпендикулярни, в зависимост от плажа, от залива и от мястото. От всички тях мъртвото вълнение  е най-опасното, появява се периодично,  предимно след големи ветрови вълни и когато вятърът утихне, част от тази вълна остава отдолу, а отгоре видимо няма нищо, защото вятърът е утихнал. За разлика от сулугана подводните дънни течения на места са по-изразени към бреговата ивица, а на други места се усещат повече по-навътре. Това течение е по-малко опасно, но неусетно те понася и те движи в южна посока. И ако е смесено с мъртво вълнение, тогава комбинацията става много опасна. 

- Какви са най-честите проблеми  в разгара на сезона?

- Основните проблеми са с голямото текучество на спасителите. Битовите разходи изпреварват ръста на заплатите и хората напускат или се демотивират и не се хващат изобщо на работа. Друг проблем е липсата на политика, която да стимулира сезонната заетост в този бранш. Трудно е да намериш квалифицирани спасители, които да изкарат цял сезон, защото повечето си имат друга постоянна работа или са студенти. Вземат си отпуск през лятото, за да работят на плажа, но тя е максимум два месеца платен и неплатен. Същото е и със студентите - те идват в началото на юли и си тръгват в края на август. Друг проблем е осигуряването на леглова база за спасителите. Просто няма места за персонала. И когато започнем да търсим хора, кандидатите се демотивират, защото им искат наем все едно са на почивка. 

- Разполагат ли спасителите с надеждни технически средства?

- Да, имаме всичко, което ни е необходимо. През последните години работим с изключително модерни спасителни средства, закупени от концесионерите, които откликват и осигуряват всичко нужно. От 5 години няколко плажни ивици са оборудвани с ефективни шейни, които се закачат за спасителния джет и така се съкращава много времето да се достигне до давещия се. Такива има на плажовете в Слънчев бряг, на Южния плаж в Несебър и в Созопол на двата плажа - Централен и Харманите. На къмпинг "Златна рибка" има и надуваема спасителна лодка, която патрулира всекидневно из целия залив. Това е изцяло заслуга на концесионерите.

Това е той:

Иван Георгиев е управител на "Кей Ен Джи Водноспасителна служба"

Занимава се с тази дейност от  2002 г., а компанията покрива над 30% от охраняемите морски плажове

Негови служители бдят за безопасността на 28 ивици, сред които са и трите най-големи - в Слънчев бряг, плажовете в Несебър и Созопол

Работил е като редови спасител на плаж, спасител в басейн, спасител и супервайзер в аквапарк в Кипър, океански спасител в САЩ.

Източник: "Телеграф"


Още по темата: общо новини по темата: 1247
03.01.2024 »
17.12.2023 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
предишна страница [ 1/208 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
В Пловдив отбелязват 9 май
Детско-юношески футбол
Бюджет 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: