ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Инспекцията по труда предупреждава: Внимавайте за измами 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:29 / 05.04.2023Коментари (1)2489
© ИА ГИТ
Започва интензивното търсене на работници за сезонна заетост в чужбина. Инспекцията по труда напомня на кандидатите да бъдат предпазливи за вероятна измама при наемането им. Инспекцията препоръчва комуникацията между работодател - работник да е официална, в писмена форма, независимо от начините на изпращане.

Условията, които са договорени при наемане на работа, следва да са писмени и да съдържат условията на труд в приемащата държава, в която ще се полага трудът. Законодателството предвижда да са налице и на разположение на работникът писмени документи, като трудов договор, споразумение за командировка и др. В официалните документи задължително се посочват договорените условия на труд и възнаграждение, в съответствие с действащото законодателство на приемащата страна.

От Инспекцията по труда уточняват още от задължителната информация в официалните документи за наемане на работа в чужбина:

"Размерът на основното и на допълнителните трудови възнаграждения;

Условията за полагане на извънреден и на нощен труд и размерът на заплащането им; Продължителността на работния ден и работната седмица, на дневната, междудневната и седмичната почивки;

Дните на официалните празници; размерът на платения годишен отпуск;

Условията за жилищно настаняване на работника или служителя;

Други финансови условия на командироването или изпращането (пътни разходи, квартира и др.)".

От лицата не могат да бъдат изисквани предварително такси и други плащания, съобщават още от Инспекцията по труда.

От фирмите - посредници, развиващи дейност по устройване на лица на работа в чужбина, се изисква задължителна регистрация на тези фирми посредници и предприятията, които осигуряват временна работа (ПОВР)."Лицето трябва да има сключен посреднически договор с нея и да тръгва от България със сключен трудов договор с работодателя, при когото ще работи в приемащата държава, на разбираем за него език. Най-често се предлагат договори на двата езика - на български и на държавата, в която ще се полага трудът. При изпращане от ПОВР работникът трябва да получи екземпляр от трудовия договор, сключен с предприятието, осигуряващо временна работа, и копие от регистрацията му в НАП. Самото изпращане в предприятието ползвател се извършва с писмен акт. В него се посочва датата на явяване в предприятието ползвател, точният му адрес, мястото на работа, работното място, наименованието на длъжността и характерът на работата, както и длъжностното лице, при което следва да се яви работникът или служителят. Актът се връчва на работника или служителя срещу подпис не по-късно от един работен ден преди датата, определена за постъпването му на работа в предприятието ползвател, като се отбелязва датата на връчването му". Това съобщават още от Инспекцията по труда.

Списъците на лицензираните посредници и ПОВР са достъпни на сайта на Агенцията по заетостта https://www.az.government.bg/intermediaries/

От Инспекция по труда обръщат внимание и на командированите в чужбина лица: "Работници зад граница могат да бъдат изпратени и от работодател като командировани лица в рамките на предоставяне на услуги. Едни от най-сигурните знаци за възможна измама са настояването кореспонденцията да се води онлайн или по телефон, както и отказът от пряк контакт на предлагащия заетост с търсещия работа или уговаряне на срещи извън офис, предават от news.bg. От търсещите работа лица не могат да бъдат изисквани и такси или други плащания, за да бъдат устроени на работа. При командироване в рамките на предоставяне на услуги трудовият договор е с командироващия работодател. Условията на труд при командироването се описват в споразумение, което се сключва между работодателя и командирования работник."

При изпращане чрез командироване, сигнал за измама е, когато работодателят действа като т.нар. "пощенска кутия", т.е. не развива значителна идентична дейност в България, а сключва трудови договори с лицата единствено, за да ги изпрати зад граница.

По проект "Контрол на командированите лица" и чрез Европейския социален фонд, Инспекцията по труда създаде въпросник за самооценка, с помощта на който може да се провери дали командироването има белези на недействително. 

Гражданите могат да се обърнат към ИА "Главна инспекция по труда", в случай, че трудовите им права са нарушени. Важно за контролните органи е да разполагат с данните за работодателя в приемащата държава, при когото ще полагат труд, и за обекта, където работят.

За българите, работещи в чужбина, се поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който могат, в работно време, да потърсят консултация и съдействие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.04.2023 г.
0
 
 
За българските работодатели да кажете нещо?!?! Мишки!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: