Индийски експерт: Зависимостта започва с удоволствие и завършва с болка!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:04 / 23.12.2021
1782
Сдружение "Отвори очи" посрещна във Варна индийски експерт, който имат богат опит при справяне с употребата на дрога сред подрастващите, предаде репортер на Varna24.bg.

Шибенду Батачардже е получавал два пъти национална награда в Индия за програмата, която е направил. Той сподели, че употребата на наркотици сред подрастващите не само в Индия, но и в целия свят, е огромен проблем. 

"Разчитаме на неговата помощ при сблъскането ни с българските тийнейджъри с проблемно поведение, системно употребяващи различни наркотици. За България ние сме втората програма, която се занимава с непълнолетни, и първата за страната тип дневен стационар", коментира Налия Шулика, ръководител на център "Отвори очи".  

"Работя вече 15 години с непълнолетни, които употребяват наркотици. Това е много сериозен проблем в целия свят. Най-шокиращото е ранната възраст на деца, които употребяват наркотици, 9-10 години. В Афганистан съм виждал 3-4 годишни деца, които употребяват хероин, даден от родителите им. Това е глобален проблем, но бях изненадан, че в България според данни от Европейската комисия 27% ученици от 9-12 клас употребяват наркотици. 

Прави ми впечатление тук, че много ученици пушат цигари в училищните дворове. Това може да не е толкова сериозен проблем, но е предпоставка да се посегне и към наркотиците. Затова е много важно да предприемем нещо за всички подрастващи. Зависимостта е нещо, което започва с удоволствие, но завършва с болка. Затова първата стъпка е да признаем, че има проблем. След това да се предприеме нещо. 

Програмата е насочена към подрастващите, които да придобият житейски умения. Важно е те да подобрят взаимоотношенията си с връстници, родители, учители. 

Младите хора приемат моделите на своите връстници, те търсят изява извън семейството, техните родители са като Хитлер за тях. Трябва да ги научим как да казват "НЕ" на лошото и "ДА" на доброто, за да не се въвличат в криминални дейности. 

В Индия има 300 милиона индийци, които употребяват наркотици през 2020 г.  От тях 100 милиона умират от интоксикация. Огромен проблем е, че 9-годишни деца масово пушат марихуана и дишат лепило. Имаме случаи, в които деца убиват родителите си, които се опитват да им наложат забрана да употребяват дрога", сподели Шибенду Батачардже. 

Той допълни, че пандемията и социалната изолация влияят върху употребата на дрога, тъй като самотата често е предпоставка един млад човек да прибегне до наркотиците. Според Шибенду най-опасен и смъртоносен си остава хероинът.

Какво още сподели експертът, вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).