ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Илин Димитров: Витоша е предпоставка за целогодишен устойчив и градски туризъм
Автор: ИА Фокус 17:13 / 06.04.2023Коментари (0)1030
©
Министърът на туризма д-р Илин Димитров се включи в работна среща за перспективите за развитие на масовия спорт и туризма в природен парк "Витоша", организирана от президента Румен Радев. В нея участваха част от министрите в служебния кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на местната администрация, на спортната общност, на ръководството и на инвеститорите в природен парк "Витоша", съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

На срещата беше поставен основният акцент, че София е единствената не само европейска, но и световна столица с подобни уникални дадености – висока планина с възможности за зимни и летни спортове, на разстояние по-малко от 10 км от центъра на града. Беше изразена позицията, че е недопустимо да се изостави такава природна даденост и да бъдат спрени съществуващите лифтове.

“Витоша по-скоро се превръща в един музей на затворени, ръждясали лифтове и съоръжения", каза държавният глава Румен Радев във встъпителните си думи. “Този проблем, с отварянето на Витоша за нашите деца, се превръща все повече в символ на безхаберие и безсилие", отбеляза президентът. Според него това може да се реши с общи усилия, а административните неуредици трябва да отстъпят пред обществения интерес. Не искам да търсим виновни, а причини и решения, като почнем от нормативни промени, каза още държавният глава. Той подчерта, че за първи път се събират на една маса всички фактори, от които зависи решаването на проблемите, свързани с Витоша.

Изключително е важно да се отбележи, че през 80-те години Витоша е била един от най-развитите европейски курорти, люлка на българския ски спорт, дар от Бога и съдба на мнозина спортни дейци. В дискусията бе подчертано, че е важна цялостната визия – пътеки, комуникации, поддръжка на пътя и пистите, а планината означава и възпитание на децата и здраве.

“Преди всичко не можем да работим на парче. Инвеститорът тук има визия, която, ако подкрепим, ще се получи добре. Самата дестинация разчита на целогодишен туризъм – устойчив, градски и събитиен", отбеляза от своя страна министър Илин Димитров. Развитието на масовия спорт и туризъм на Витоша се припокрива с кампанията на Министерството на туризма за уикенд туризъм, за вътрешен туризъм, защото българските туристи трябва да бъдат приоритет. Само в рамките на 30 км от Витоша има над 2 млн. потенциални туристи, подчерта министър Димитров.

“И като говорим за дупки в бюджета, трябва да знаем, че всеки един лев, който влиза в България от туризъм, трябва да бъде умножаван по 2,5 до 4 пъти. Това е т. нар. мултипликационен фактор. Всеки един турист, който не е на Витоша, е загуба за нашата икономика", каза още министърът на туризма.

По думите на кмета на Столична община един от най-спешните въпроси е пускането на лифтовете и обезопасяването на планинската инфраструктура. На срещата бе коментирано, че има редица юридически пречки във връзка с правото на строеж. Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че трябва да има отлична координация между всички институции, бързи действия, както и желание на собственика на лифтови съоръжения, с който от години се водят успешни и безуспешни битки. Тя отбеляза, че целта е да се възстановят и развият лифтовете. "Беше спрян и Драгалевският лифт и сега имаме само Симеоновския лифт, който също се нуждае от възстановяване", подчерта Фандъкова и добави, че по отношение на Княжевския лифт има тотално противоречие със собствениците.

На срещата стана ясно, че са необходими спешно законови промени, за да може да стартира процесът по реконструкция на инфраструктурата на Витоша и модернизирането на съоръженията. Има само една законна ски писта – “Витошко лале". Планът за управление на Витоша е остарял и не работи, тъй като е пълен с противоречия, а вече десет години не е приет нов. Същевременно, глобалното затопляне обуславя поставянето на съоръжения за изкуствен сняг, които според инвеститора ще гарантират и превантивни мерки за опазването на гората от пожари през останалата част от годината.

Всяка инвестиция може да става само през екологичното законодателство, подчерта министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева обобщи на свой ред, че е необходима политическа воля за изграждане на нови спортни съоръжения, цялостна инвестиционна визия, като се ограничи възможността от презастрояване и нарушаване на екологичното равновесие, при това с действия в съвсем кратки срокове.

Общинското предприятие по туризъм и МТ могат да работят много добре, заяви д-р Илин Димитров, като уточни, че вече са проведени няколко срещи и ще бъдат използвани всички възможности, за да се подобри презентирането на Витоша като отлична възможност за почивка през уикенда.

“В туризма трябва да има две неща, за да има развитие: първо, трябва да имаме инфраструктура, за да може да се достигне до мястото. След това следва супер структурата – всичко това, което коментирахме, т. нар. специализирана инфраструктура за туризъм. Когато имаме готовност да покажем нещо, ние ще се включим изцяло, ще задвижим всичките си рекламни канали", допълни служебният министър на туризма. В заключение министър Димитров отбеляза, че е добре да има потенциал, но когато той не се развива, се превръща в пропусната възможност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: