Икономист: Над 1 млн. души в България са с основно или по-ниско образование

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:25 / 19.06.2015
1349
Над 1 млн. души в България са с основно или по-ниско образование в работоспособна възраст. Те въобще не могат да се реализират на пазара на труда и това е голям проблем, свързан с бедността. Това каза за "Фокус" икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него факторът "образование" е ключов за проблемите с бедността на населението.

"При тези хора заетостта е около 30%, което обуславя високата безработица и голямата икономическа неактивност", коментира Петър Ганев. По думите му хората с ниско образование попадат и в риск от бедност.

"Проблемът на пазара на труда е образователен, а не единствено структурен. Много голяма маса от хората в работоспособна възраст имат основно или по-ниско образование", допълни Петър Ганев. Той уточни, че те въобще не успяват да се реализират, дори и при добри условия на пазара на труда.

Петър Ганев каза още, че рискът от бедността при безработните е 7 пъти по-голям от този при работещите. Това са хора, които често изпадат в дълбока бедност.

Най-застрашени от изпадане в бедност у нас са възрастните хора, малцинствата, домакинства с много деца, каза още икономистът.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България
Почина майката на Веселин Маринов, отмени концерти
Радев: Законът за движение по пътищата е написан с кръв


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).