ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хубаво щеше да е, ако 6 септември бе националният ни празник, а не 3 март
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:58 / 07.09.2022Коментари (5)2421
Колко хубаво щеше да е, ако 6 септември беше българският национален празник! Изборът на подобна тържествена дата не е просто историографски въпрос. С националния празник един народ казва нещо на себе си и на света. А какво послание съдържа 3 март - датата на предварителния мирен договор между две империи, уреждащ окупацията на нашите земи от руснаците, на който не присъства нито един българин? Казва, че сме една изкуствено създадена от чуждия император държава, която е обречена вечно да тъне в срам и благодарност. Че нашите дела са винаги в ръцете на по-силните, пише Ивайло Дичев за "Дойче Веле".

Силата на Съединението

Съвсем друга би била символиката на един национален празник, посветен на Съединението. Ще ви го каже всеки третокласник. България за първи път проявява собствена воля, противопоставяйки се на великите тогава сили. Най-хубавото в този героичен акт е, че не става дума за завладяване на територии, а за мирно обединение, подкрепено от огромната част на населението. Следва славната отбранителна Сръбско-българска война, която е май последната, към която можем да имаме изцяло положителни чувства.

Символиката на Съединението, разбира се, отива отвъд териториалните измерения. Онези събития са важна стъпка към превръщането на едно шарено население, с боричкащи се нови елити в модерна нация. Девизът от Народното събрание "Съединението прави силата" продължава да е актуален и днес, в разпадащия се политически пейзаж, както впрочем е и в Белгия, откъдето сме го взели. Да добавим и това: че днес държавните граници имат все по-малко значение и обединението на българската общност, пръсната по петте континента, започва да има все повече културен смисъл. А защо пък само тя, не е ли съединението прекрасен девиз за едно съвременно човечество?

Защото Русия не дава...

Ако всичко това е така, защо се боя, че скоро няма да направим 6 септември национален празник? Събитията от 1885/1886 ни дават отговор: Русия не дава. Санкт Петербург се противопоставя срещу дързостта на новата европейска нация, подтиква преврат, принуждава княза да абдикира на върха на своята популярност. Опасността, която съзират от там, е следната: че България ще вземе да повярва в силите си, да се отърве от ярема на благодарността.

И така до днес. Правим стъпка към откъсване от Кремъл дори за такава глупост като газа - и веднага следва нещо като русофилски преврат. Даже не мисля, че е въпрос на копейки: става дума за тежък национален комплекс на малоценност. Онзи, от който ни лекува всяка година споменът за Съединението.



Още по темата: общо новини по темата: 234
07.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Боклуците под мен ,безродните олигофрени все още не са разбрали ,че Съединяваш нещо разделено. А те разделят тези дето подписват парафа на 3 март. На 3 март Независимост получават Сърбия ,Румъния и Черна гора ,а изобщо не го приемат като празник тази дата. Задайте си въпроса ,Защо! Задайте си въпроса защо националния празник на Германия е нейното Обединение. Преди 32г. Символиката на всичко е българския акт и воля ,а не чуждия интерес. Поколения българи им се втълпява ,че ако не бяха руснаците нямаше да ни има или да имаме държавност. 500г,къде ви беше "3я март" бе п**ки майни безродни !? А ако нас ни нямаше на какво щяха да се молят ,да четат и пишат вашите кремълски сводници ?
0
 
 
Пак евроГейски имбецили... Ивайло Дичев, за Дойче зеле, които плюят наред - у левооооо....
+1
 
 
Без 3ти март, 6ти септември нямаше да го има. 3ти март е датата на възраждането на Българската държавност. За това той е националния празник. Постигнатото на тази дата не е окончателно, за това ги има 6ти и 22и септември. Но ако го нямаше 3ти март, нямаше да има нито какво да се съединява, нито кой да обявява независимост.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: