Хампарцумян предупреди за малко вероятен, но възможен сценарий

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:58 / 17.12.2021
3686
Ако високите стойности на инфлация се задържат по-дълго време е възможно централните банки да повишат своите основни лихви, което да се отрази и на крайният клиент. Това коментира председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян, но определи този сценарии за малко вероятен.

Действията на централните банки няма да доведат непосредствено до увеличаване на лихвите по нови и вече отпуснати кредити, уточни Хампарцумян.

Българската народна банка предприе действия с цел охлаждане на рекордно нарасналия пазар на жилищно кредитиране в България. Централната банка реши да увеличи размера на т.нар антицикличен буфер, който търговските банки трябва да заделят, когато отпускат кредити с по-голям риск, в които влизат и жилищните до 1.5% от януари 2023 г.

Случващото се е задействане на инструмент в арсенала на БНБ с цел да се ограничи възможността за образуване балон в кредитирането. Това е меко предупреждение и благоразумна мярка, която няма да окаже пряко влияние върху процеса на кредитиране, смята Левон Хампарцумян.

На първо време е възможно да видим, че банките ще започнат да изискват повече по отношение на обезпечението на кредитите, които отпускат на своите клиенти или да предлагат по-дълъг период на погасяването им с цел по-поносими вноски. 

Не се очаква повишаване на лихвите по новотпуснатите кредити, както и за заеми, които вече се изплащат, каза още Хампарцумян за bTV.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).