ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хампарцумян: Няма криза. Това, в което живеем, е новото нормално
Автор: Ива Дойчинова 08:05 / 01.12.2023Коментари (0)4255
©
Очевидно e, че през 2024 година ще има повече предизвикателства на пазара, защото основните ни търговски партньори в Европа очевидно влизат в по-трудни години на рецесия, засега не е голяма. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" финансистът Левон Хампарцумян.

"Технически това започва да се случва. По-високите лихви са проблем за тези, които са задлъжнели на ръба на възможностите си. Ако този, който взима кредит, все пак си мисли за някакви буфери да има, и да може да посрещне едно скромно увеличение на лихвите в момент, в който всички знаехме, че лихвите са на възможно най-ниските нива исторически от може би 30-40 години, може само едно нещо да очаква, лихвите да отидат нагоре. Така че от тази гледна точка, това, което се случва не е неочаквано, но разбира се, има неприятно въздействие върху по-агресивните играчи на пазара. И то ще повлияе и тук", каза Хампарцумян.

По думите му, специално софтуерните компании вече започват да усещат ефектите от новите технологии, свързани с изкуствения интелект. Като веднага искам да кажа, изкуственият интелект, няма в обозримо бъдеще да замести естествения интелект, но ще замести един куп относително простички, повтарящи се действия, които могат да се автоматизират и да се направят с помощта на новите технологии много по-ефективни, много по-евтини.

"Което пък означава, че най-ниско квалифицираните хора в тази индустрия са заплашени да си загубят работата. Но тези, които са висококвалифицирани, напротив, техните възможности пък се увеличават многократно.

Аз не бих казал, че има проблем, но има предпоставки за корекция на пазара през 2024 година. Защото, не забравяйте, че в България, всъщност като говорим за Риъл естейт пазара, ние говорим за пазара основно в София и няколко големи града. Останалото е друга опера, там не се случват някакви драми, няма опасност да се случат. Така че аз не мисля, че трябва изкуствено да нагнетяваме тревога и стрес в икономическите играчи, въобще и в хората. Защото стресираният човек взима грешни решения.

Ще трябва хладнокръвно да анализираме причините на проблемите, какво се случва, как може да се излезе. Да се търсят решения, заедно с финансиращите институция, евентуално, с предприемачите, които изграждат нови проекти и така. Това е, което трябва да се прави, а не да се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман дойде кризата. Ами няма, в смисъл ние даже технически не сме в криза, а това, в което живеем, по-скоро трябва да го приемем като новото нормално", добави финансистът.

Според него, много неща усилиха скоростта на промяната - ковид и войната в Украйна, и войната в Близкия изток, и изкуственият интелект, въобще, неща, които в един момент така или иначе са се развивали, изведнъж започнаха да дават, събитията ги ускориха, ефекта от всички тези неща. И нормалният човешки прогрес също, понякога е прогрес, понякога има и регрес. Ние трябва да анализираме и да си намираме правилните стратегии на поведение и като личности, и като корпорации, и като фирми.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ВК Марица, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: