ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Готвят протести срещу пръстовите отпечатъци в болниците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 25.07.2016Коментари (14)2663
©
Граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.

Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица. До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната.

Марияна Христова, един от организаторите на протеста, заяви, че една от причините за протеста е сигурността.

Всяка информация във всеки един компютър е във вид на код, няма нещо дори и криптирано да не може да бъде декриптирано. Пръстовият отпечатък е едно от най-високите нива на сигурност, които изобщо се ползват. Опасност от теч има при поставянето на пръстов отпечатък в болници, аптеки - места, които не са съобразени с това как се защитава подобен идентификатор, коментира Христова.

За хакерите е детска игра да хакнат сървърите на НАСА и американското посолство, какво остава за една болница или аптека. Никой не дава обяснение как този пръстов отпечатък ще спре кражбите. Системата е непълноценна и не може да работи. Сменяме тази система за втори път, а ни предстои трето сменяне, защото има директива на ЕС, която ще ни задължи от 2018-а единственият идентификатор в ЕС да е лична карта, посочи още тя.

Настояваме за електронни здравни карти, пръстовият отпечатък е регистрация за престъпници, каза и Вера Иванова, също съорганизатор на протеста.

"Имаме болници, които са собственост на чужда държава, които ще получат достъп до такова високо ниво на секретност на информация. Това е все едно да трепете мишка с водородна бомба", категорична беше Христова.

Протести се очаква да има и в Ямбол, Варна, Бургас.

Това е начин да се получи уникален номер, ключ - към сигурността на данните, които се събират, и към парите, за да не бъдат изразходвани напразно, разясни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Тепърва започваме да структурираме здравни досиета. Първо трябва да си заключим къщата и тогава да вкараме вътре данните, посочи той.

По думите му здравеопазването е вторият сектор след финансовия, който ползва най-много биометрия.

Той подчерта, че системата няма да стане излишна от 2018-а. Тогава ще се интегрира биометрията с чипа, посочи Пенков.

400 000 лева са похарчени за изработването на софтуера и неговото внедряване, каза още заместник-министърът.

Ако някой откаже да даде пръстов отпечатък, е предвидено да се издава временна карта, докато влезе единната карта в България, което ще струва доста пари на пациента.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
а каде по света има такава практика??? аз не сам нито 4ула нито видяла до сега някаде по света да се искат прастови отпе4атаци в болница.Това е пален абсурд просто и с право протестират хората.Болниците са за ле4ение не база данни.Те така или ина4е си крадат,с достапа до отпе4атаците савсем 6те се улеснят.
0
 
 
Конспиративната теория можеше да има почва, ако пръстови отпечатъци вече не бяха събрани от всеки българин, който има международен паспорт. Нямам представа какъв процент от населението е това, но е доста висок. И сега изниква основния въпрос - защо при въвеждането на биометричните данни за паспортите нямаше нито един протест, а относно въвеждането на нова система за контрол в болниците изведнъж протестите са няколко? Дали освен конспиративната, няма друга, по-прозаична, причина?
0
 
 
Добре де, няма ли най-накрая една истинска медия да излезе със статия (или да вземе интервю от ИТ специалист) в която да обясни на българския народ за какво точно се прави това и какво представлява взимането на пръстов отпечатък (биометрия) като средство за идентификация? Аз тук накратко ще се опитам да обясня какво представлява идентифицирането (взимане и даване) на пръстов отпечатък или биометрични данни! >> Пръстовият отпечатък (записан на компютър) преставлява набор от цифри 0 и 1 -- или битове информация (както са представени и всички останали данни в компютрите) и служи като УНИВЕРСАЛЕН подпис, подпис обаче, който не може да се фалшифицира (разбира се ако е направен добре софтуера -- което е друга бира). Тези битове данни се записват в една база данни и би трябвало софтуера да не позволява прочитането им като такива, без отново да поставите пръста си на скенера за идентификация. >> При повторно поставяне на пръста ви върху скенера, данните въведени в базата данни ще се заредят без да е необходимо да се идентифицирате дори и с личната си карта. На всички който се притесняват да си предоставят пръстовия отпечатък (или биометричните данни) заради това, че по този начин ще им бъдат нарушени личните права и данни, ще кажа, че самите те много по-често сами си нарушават това лично пространство, като поставят наляво и надясно подписа си! Да не говорим, че държавата като орган притежаващ всички лични карти и паспорти -- съответно има личните данни на всеки един български гражданин (което е нормално).
-1
 
 
Подкрепям протеста. Не разбирам като престапници иликато пациенти 6те ни класифицират. Те наМитио очите не взеха отпечатаци. Голяма простотя
+2
 
 
Министърът иска да не ги крадат ,а те не ,да ни крадат" ! Простотия !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: