Горанов: Ако решението за пенсионните фондове е лошо, ще се откажем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:06 / 21.12.2014
3264
Готови сме да се откажем от решението за пенсионните фондове, ако се окаже, че свободата на избора е нещо лошо. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов в телевизионно интервю. Той обаче е категоричен, че дебатът по темата трябва да продължи.

Половината български граждани са разпределени служебно в частен пенсионен фонд, няма дебат дали тези фондове гарантират вложенията им до получаване на пенсия. Министър Горанов е категоричен, че това трябва да се обсъди.

Проблемът е дали сборът от двете пенсии - от държавното НОИ и частния пенсионен фонд ще е равен или по-малък от осигуряваните само в държавния осигурителен институт.

Финансовият министър подчерта и че парите от частните пенсионни фондове ще бъдат премести само при изрично посочване за това. Тези, които тепърва ще започнат да се осигуряват ще имат една година да решат за втория стълб - в НОИ или в универсален фонд. Ако не изразят желанието си - парите автоматичнно отиват в НОИ. Но може да се помисли да се промени това положение и те служебно да бъдат разпределяни в частните фондове, както досега, обеща Горанов.

Той обеща също, че ще има възможност парите от НОИ да се преместват обратно в универсалните фондове. За момента тази възможност не съществува.

Моделът на осигурителна система, избран в България, показва определени дефекти. Ярък пример за това са професионалните пенсионни фондове, които от миналата година трябваше да поемат изплащането на пенсиите на миньорите, но все още не го правят.

Според Горанов, моделът на професионалните и частните фондове за втора пенсия е един и същ и сега държавата поема плащанията към миньорите, но ако това се случи и с доброволните осигурителни фондове, проблемът ще е голям.

"Трябва да сме категорично убедени, че тези 29%, родени след 1959 година губят от НОИ при пенсиониране, ще бъдат гарантирани от частните фондове", каза още министърът.


Виж коментарите (4)

Още по темата (4):
20.12.2014 Парламентът криминализира укриването на осигуровки
20.12.2014 Борисов: Ако ме убедят, че това което сме приели днес е грешно, ще го
променим
20.12.2014 Мнение: ГЕРБ се самозастреля
20.12.2014 ГЕРБ и ДПС прокараха поправката "НОИ“
Още новини от Национални новини:
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...
Има починал при катастрофата с Кирил Петков
10000 лв. гаранция за собственика на пистолета, с който детето на...
Първи кадри от катастрофата с Кирил Петков
От последните минути: Кирил Петков катастрофира, има пострадали


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).