Горан Благоев: Да се молим на Бога Николай да не стане патриарх

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
12:20 / 28.02.2016
8692
Църквата в лицето на митрополит Николай се опитва да налага гледната си точка на държавата, заяви журналистът Горан Благоев в сутрешния блок на Би Ти Ви. Реакцията му бе предизвикана от призива на пловдивския владика да не се организира отбелязването на годишнината от Априлското въстание на 1 май в Панагюрище, защото на същата дата тази година се пада Възкресение Христово.

Благоев обясни, че от канонична гледна точка Николай има основания за подобен апел - тъй като зарята-проверка е светска форма на помен за загиналите, каквито не са допустими на Великден. Журналистът обаче определи писмото на духовника като смущаващо и добави, че владиката е можел да намери и по-подходяща форма за комуникация с кметската управа.

"Оставете тона, той е някак си много типичен за митрополит Николай - каза Благоев. - Тук става въпрос за опит на Църквата да диктува своята гледна точка на една светска държава. А ние знаем, че Църквата е отделена от държавата. Значи, когато на Църквата ѝ отърва, тя е отделена от държавата; но когато не ѝ отърва - тогава се размахва пръст."

Другият казус, подложен на обсъждане в тв студиото, е забраната на Николай от последните дни да има църковна венчавка между православен християнин и арменка - с аргумента, че арменците са еретици. Според Горан Благоев това създава много опасна тенденция и се върви към зилотство - крайно православие. Журналистът даде за пример манастир в Света гора, който издига черно знаме с надпис "Православие или смърт". Благоев обясни, че като вярващ за него това не е проблем - и дори е бил кум на венчавка между англиканин и православна.

И по този казус гостът заяви, че формално Църквата има основание за такъв отказ, тъй като на един от Вселенските събори е прието правило православен и еретик, или схизматик, да не могат да бъдат венчани.

"Въпросът е в XXI век, когато виждаме, че Църквите се отварят, диалогизират помежду си, кого наричаме еретик и схизматик?", запита той и подчерта, че това би било огромен проблем за българската диаспора в чужбина.

Благоев призна, че мнението на митрополитите Николай и Йоаникий, забранили венчавките между православни и протестанти, е по-скоро частно и не се споделя от повечето членове на Светия синод.

На бележката на водещия Антон Хекимян, че Николай се "гласи" за патриарх и въпроса дали тогава това мнение няма да стане по-официално, Благоев отвърна:

"Като вярващи, да молим Бога това да не се случи."

По отношение на отказа на пловдивския владика да дава интервюта журналистът коментира: "Ако гледаме медийното поведение на Николай, той се държи като "локален вселенски патриарх или папа"."

"Ако дядо Николай беше толкова принципен православен да казва, че на Априлското въстание не може да има помен за загиналите, защо като епископ в София не постави въпроса за една много неправилна практика на държавата на Богоявление, когато също прославяме Бога в трите му лица, и също не трябва да има заупокойни церемонии. А поднасянето на венеца на паметника на Незнайния воин е точно такава церемония", завърши Благоев.


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).