ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Голям удар на полицията - откриха плантация с канабис за 100 000 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:39 / 29.10.2022Коментари (0)1775
©
Наркоплантация с марихуана за около 100 000 лв. е открита в труднодостъпна и отдалечена местност край девинското село Осиково. Това стана ясно на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Смолян и Областна дирекция на МВР – Смолян, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Зам.-директорът на ОДМВР – Смолян комисар Костадин Бундов заяви, че е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, свързана с притежанието и отглеждането на наркотични вещества на 27 октомври.

"Мястото е разположено на един декар площ, оборудвано е със специална техника за поливане, капково напояване, използване на енергиен източник, което предполага постоянното му обслужване. Има и специална дробилка, която да подготвя готовия материал, както и специално изградени сушилни, в които се суши наркотичното вещество. Местността е труднодостъпна дори с високопроходим автомобил. На доста голямо разстояние от самото място се оставят автомобилите и се ходи пеша, което затруднява и нашата работа при откриване на такъв род места, в които се отглеждат забранени растения. Доста мероприятия се извършиха. Работата по случая продължава. Към момента имаме заподозрени три лица от Пловдив на 46, 47 и 55 г. Двама от тях бяха задържани за срок от 24 часа, третият се издирва от органите на МВР“, поясни комисар Бундов. Той добави, че са иззети 17,600 кг суха тревна маса и 143 стръка канабисови растения.

Комисар Сийка Забилева – главен разследващ полицай и завеждащ отдел "Досъдебно производство“ към ОД на МВР – Смолян допълни, че три екипа от разследващи полицаи и експерти са извършвали процесуално-следствените дейности за този кратък период от време. "Иззети са редица веществени доказателства, които ще бъдат подложени на изследване в рамките на различните експертизи. Иззетото количество марихуана е на стойност приблизително около 100 000 лв. Не можем да кажем дали сумата ще остане такава, тъй като предстои извършване на редица експертизи“, уточни комисар Забилева.

Окръжният прокурор на Смолян и наблюдаващ прокурор по делото Недко Симов заяви, че става дума за извършено тежко умишлено престъпление, свързано със засяване, отглеждане и разпространение на високорискови наркотични вещества.

"При огледа са намерени и иззети 17,600 кг марихуана и 143 канабисови растения. В рамките на едно денонощие са извършени множество действия по разследването, включително претърсвания и изземвания в жилища, автомобил и обиск на едно лице. При тях са иззети преносими компютри, телефони и бяло прахообразно наркотично вещество. Протоколите са предоставени пред Окръжен съд – Смолян. Предстои извършването на още много действия по разследването. Работата продължава интензивно, ще бъдат назначени няколко експертизи“, обясни окръжният прокурор.

Той посочи, че към този момент няма привлечени обвиняеми, тъй като естеството на престъплението и откритите наркотични вещества изисква да бъдат изготвени заключения по експертизите и след това да са сигурни, че се касае за такова наркотично вещество, за което твърдят, че са иззели.

"На този етап с висока степен на увереност ние можем да потвърдим, че имаме представа за лицата, които са съпричастни към извършване на престъпленията. Случаят е необичаен за Смолянския регион. Това е тревожен сигнал, но аз имам увереност, че благодарение на успешната съвместна работа с ОДМВР - Смолян и Окръжна прокуратура – Смолян, ние ще се справим, не само с този случай, но и с всеки подобен. Имаме решителност и воля да се борим много активно с организираната престъпност и да предпазим гражданите на област Смолян от тази напаст – наркотиците“, категоричен без окръжният прокурор на Смолян.  

Говорителят на Окръжна прокуратура – Смолян, Станчо Станчев уточни, че досъдебното производство се води за извършени две престъпления. "Едното е за засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 5 г. и глоба от 5000 до 10 000 лв. Другото престъпление е за произвеждане на наркотични вещества, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 г. и глоба от 5000 до 20 000 лв.


Брифинг







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: