ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Главният здравен инспектор: Зика ще дойде и у нас, но няма страшно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 20.06.2016Коментари (1)3135
©
Основните болести, предавани от кърлежи - марсилска треска и лаймска болест, тази година бележат ръст с 20 до 30 процента спрямо миналата година, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Бумът е очакван заради задържалото се дълго влажно време тази пролет, има задържана вода и при високите температури сега условията са идеални за развитие на комари - и тях ги има много, обясни д-р Кунчев. Кърлежите също обичат богатата зеленина, съчетана със селскостопански или други животни е идеална за тях, добави той.

Близо 100 случая на лаймска болест има от началото на сезона, 70-80 марсилски трески, и то само регистрираната заболеваемост в началото на сезонна, обяви инспекторът.

Има условия за пренос на Зика, вероятно внос в България ще се осъществи, след като има вече близо 760 внесени в Европа случаи. Това обаче не е толкова страшно, защото в 70% от случаите човек дори не разбирал, че кара Зика, толкова леко протича или пък като лек летен грип. В някои случаи даже изобщо липсвали симптоми. Опасното при Зика е при бременни жени в началото на бременността, това е големият риск.

Маларийните комари обаче пренасят и други болести, напомни д-р Кунчев и изрази надежда, че това, което правят ветеринарните инспекции заедно с общините като обработка срещу модулозния дерматит до голяма степен ще помогне като превенция и срещу насекоми, пренасящи болести по човека.

Лична хигиена, да оглеждаме тялото на детето и собственото си дори след завръщане от парка, защото кърлежи има навсякъде, използване на репеленти, избягване на къси ръкави привечер, когато комарите са най-активни - това са елементарни мерки, които обаче вършат работа, увери д-р Кунчев.

Има един много неприятен ентеровирус в момента в Барселона, предупреди още националният здравен инспектор предвид факта, че дестинацията е предпочитана от много българи. Страната ни се е сблъсквала с този вирус през 70-те години на ХХ век, той протича с много тежки неврологични усложнения, каза специалистът. 

В Барселона бяха засегнати около 90 деца, за щастие без смъртни случаи, но продължават 20 от тях да са в реанимация. Взривът е малък, не засяга нашата страна в момента, но е показателен за опасностите от ентеровирусите.

Ниските температури не убиват вируси и бактерии, напомни още той. Затова наистина е възможно заразите да идват и през леда в морските курорти, не отрече той. Всичко е от хигиената - водата и съдовете да са чисти, заключи той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ай стига с това зика мика бе ... доказано, че няма такова нещо
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: