ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Гешев обсъди активността по противодействие на зловредното руско влияние в ЕП в Брюксел
Автор: ИА Фокус 09:31 / 22.03.2023Коментари (0)1226
©
Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Иван Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийлънд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Иван Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи. Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна. В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на "пране на пари“, както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел главният прокурор разговаря с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева.

По-късно Иван Гешев поздрави младежи от Враца и община Симитли, които бяха на посещение в европейската институция.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: