ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Франс прес": В корумпирана България журналистиката е бягане с препятствия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:34 / 31.12.2017Коментари (1)3069
©
Мрежите от политически и икономически интереси са превърнали за репортерите [в България] журналистиката в бягане с препятствия. Влиятелният медиен елит се доминира от олигарха Делян Пеевски - 37-годишен магнат от тютюневия и строителния бизнес, ръководещ медийна империя с размер, който е трудно да се разбере поради прикритата собственост. Според "Репортери без граници" той контролира почти 80% от разпространението на печатни издания в страната.

Това разказва Агенция "Франс прес" в репортаж за състоянието на медиите в България броени часове преди страната да поеме председателството на Съвета на ЕС.

В текста се припомня, че през 2006 г. страната е била заедно с Франция на 35-о място в годишната класация за свобода на медиите на "Репортери без граници", а днес е на 109-о от 135 държави - най-лошата позиция за страна от ЕС.

Властите искат "Брюксел да вярва, че има напредък" в борбата им с корупцията и затова се опитват да заглушат разследващата журналистика, казва пред АФП Светослав Терзиев от в. "Сега". Това е парадоксална връзка между желанието на България да подобри образа си на най-бедната и корумпирана страна в ЕС и продължаващото влошаване на медийната свобода, допълва агенцията.

"Прилича на матрьошка - отваряш една и в нея има още една... Официално има собственик на медията, но всеки знае, че той не е реалният, а зад него е прикрит някой друг", казва и Кристиан Шпар, ръководител на регионалната медийна програма на германската консервативна фондация "Конрад Аденауер".

АФП отделя основно внимание на историята за перипетиите, през които преминава опитът за сатиричен седмичник "Прас-прес". Пеевски е любима мишена на карикатуристите в него и това не е факт в тяхна полза, коментира агенцията. "А ние не отиваме толкова далеч, колкото колегите ни във Великобритания или Франция, които са много по-брутални", казва Христо Комарницки.

"Нямахме идея за всичките проблеми, с които се сблъскахме", коментира той тоталната дистрибуторска блокада на първия брой на "Прас-прес" през март. "Но нямаме алтернатива, нямаме избор... Медийната ситуация става от лоша по-лоша."

Репортажът разказва още как всичките карикатури на колегата му Чавдар Николов са били изтрити от интернет сайтовете на медийната група, за която работеше, след като нарисува премиера Бойко Борисов като предводител на отряд за лов на бежанци. После се казва за заплахите в ефир среку телевизионни водещи, отправени от депутат. Атанас Чобанов от "Биволъ" твърди, че той и колегите му често са заплашвани с "послания в стила на сицилианската мафия".

Цитирана е и оценка на базираната в САЩ неправителствена организация International Research and Exchanges board (IREX), според която водещи национални медии в България се подлагат на "видим политически натиск" и расте влиянието на медии-бухалки - "таблоидни вестници, онлайн сайтове и телевизионни канали, използвани от местни олигарси за натиск, съсипване на репутации на политически и бизнес опоненти и манипулиране на общественото мнение".

Накрая Чобанов обръща внимание на факта, че правителството използва фондове на ЕС, иначе предназначени за медийния сектор, но като лост за това да кара медиите да са благосклонни към управляващите. Ефектът от това е, че само 10% от българите, анкетирани неотдавна в социологическо допитване, вярват в независимостта на медиите в страната, завършва АФП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Франс прес и Дойче веле да вземат да си проверят на какви комунистически кореспонденти от "български" произход вярват.....да вземат да си пратят от техните страни обективни журналисти да видят за какво става въпрос,не да вярват сляпо на комунистически мекерета появили се на този свят на гнусна комунистическа оргия на членове на партията.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: