ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Европа забрани балоните на деца под 8 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 11.10.2011Коментари (1)1413
© Plovdiv24.bg
Нова директива на Европейската комисия забранява децата до 8-годишна възраст да надуват сами балони, ако са без надзор, заради риска ги сдъвчат, глътнат и да се задушат.

Документът съдържа специални разпоредби и за играчките, които издават шум, в това число детските музикални инструменти. В него се определя тяхното количество на единица квадратура, за да е сигурно, че 20 деца няма едновременно да блъскат барабанчета, да удрят по клавишите на пиано, да чегъртат върху цигулки и да надуват детски тромпети.

Забрани са наложени и за играчките, които малчуганите използват често по време на детски партита, като например свирките, от които при надуване се появява дълъг цветен хартиен език, или комплектите за игра, при които децата ловят с въдица рибки, прикрепени към магнитчета. Като става дума за традиционни забавления, поставят се норми за това от какъв материал трябва да са карнавалните маски и колко бързо могат да се свалят, за да не се задуши детето, докато празнува.

Плюшените играчки ще трябва да бъдат от материал, който може да се пере, защото европейските законодатели са притеснени, че мръсните играчки биха могли да са източник на болести за малчуганите.

Грижата за премахването на заплахите от травми за децата започна със забрана в шоколадовите яйца да се слагат сглобяеми играчки, тъй като те безпроблемно влизали не само в устата, но също в носа и в ушите. Производителите на конструктори тип "Лего" също започнаха да ги правят с уедрени части, за да се гълтат по-трудно. След това беше наложено изискване декоративните плодове и зеленчуци, използвани за украса, да бъдат преработени така, че вече да не приличат на абсолютни копия на оригинала и децата да не ги захапват.

Преди три години беше наложена забрана върху слагането на дълги връзки в детските дрехи, като препоръката е по възможност изобщо да нямат връзки, а също и дребни елементи, които детето би могло да погълне. По този начин почти всяка декорация на детски дрешки се явява извън закона. В списъка с опасното облекло бяха включени и зимните шалове, като те трябваше да бъдат заменени с такива тип "кюнец" - нахлузват се през главата, но не могат да се стягат.

На производителите на играчки бе вменено задължението да идентифицират всички потенциални опасности не само от самата играчка, но и от това къде на детето може да му хрумне да я ползва. Процедурата е задължителна от 2009 г. Оценяването трябва да обхване различните опасности, свързани с химическите, физическите, механичните и електрическите свойства, възпламеняемостта, хигиената и радиоактивността, които играчката може да създава.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 11.10.2011 г.
+1
 
 
Майкъл Джексън се опита да живее в стерилна среда и не успя Ако човек знае откъде ще дойде опасността няма да има нужда от имунитет срещу такава
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Академичната общност излиза на протест
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: