ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емил Дечев: Домашното насилие трябва бъде санкционирано от държавата, но е нужна и обществена нетърпимост
Автор: ИА Фокус 16:30 / 15.03.2023Коментари (0)1367
©
"Министерството на правосъдието е трайно ангажирано с проблемите на домашното насилие, неговото предотвратяване и защитата на жертвите. Това е социален феномен, който задължително трябва да получи санкция от държавата чрез законодателни мерки. Но е крайно важно също да се формира обществена нетърпимост към него и тук е ролята на образованието и на медиите". Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев на форум, организиран от коалиция от 36 неправителствени организации "Заедно срещу насилието", съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието

Зам.-министърът илюстрира казаното така: "Ако един съпруг нанася удари с юмрук по съпругата си в центъра на София или другаде на главна улица, за огромната част от гражданите това ще е престъпление. Ако обаче съпругът упражни същото насилие в рамките на дома си, поне част от същите тези граждани ще кажат: ами, битов сигнал!".

На срещата, на която присъстваха и кандидати за депутати в 49-ото Народно събрание, неправителствените организации отправиха към тях призив "за спешни и неотложни действия по разглеждането и приемането на нов Закон за изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), веднага след конституирането на новия парламент на Република България". От "Заедно срещу насилието" изтъкнаха, че само от началото на 2023 г. в България известните случаи на убити жени са 8 и всички те са станали жертви на свои бивши или настоящи партньори или други близки до тях. Това означава, че всяка седмица една жена губи живота си заради домашно насилие или насилие, основано на пола, категорични са НПО-тата. От коалицията напомниха, че след отхвърлянето на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие политиците са обещали законодателство в подкрепа на жертвите, но това още не е факт.

Министерството на правосъдието в различните му екипи вече е направило не малко по предотвратяване на домашното насилие, каза зам.-министър Дечев. Така в Наказателния кодекс (НК) е дадена дефиниция на понятието и домашното насилие е квалифициращ, т.е. утежняващ наказанието признак при убийство, причиняване на телесна повреда, отвличане, закана за извършване на престъпление и др.

По-нерадостен, по думите на Дечев, е опитът за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където МП предложи разширяване на процесуални права на пострадалите и уязвими лица, част от които са жертвите на домашно насилие. "За трети път този проект за изменение и допълнение на НПК бе гласуван на първо четене в последния парламент, но и до днес не е станал реално действащ закон“, каза зам.-министърът.

А най-лоша е съдбата на предложените изменения и допълнения в Закона за защита от домашното насилие, като проектът дори не беше приет на първо четене от 48-то Народно събрание.

Проектът беше изработен в МП от широк кръг експерти, внесен за разглеждане в парламента от Надежда Йорданова и група депутати и подкрепен от министерството във всички ресорни комисии.

Най-общо той предвижда осигуряване на бърза и ефективна защита на пострадалите от домашно насилие и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието. Като мерките по закона не изключват гражданската, административно-наказателната и наказателната отговорност на извършителя“. С проекта се улеснява достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие и се увеличават мерките за защита.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: