ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емблематичната сграда на Народното събрание опустя
Автор: Петя Кузева 13:05 / 31.08.2023Коментари (1)1581
Емблематичната сграда на Народното събрание опустя. Депутатите се местят в бившия Партиен дом на 1-ви септември. Пак. "Фокус" вече ви разведе с репортаж в обновената пленарна зала в новия-стар дом на народните избраници, в която ще дебатират и решават народните съдбини. Засега чрез сглобка, не чрез съединение за сила, но по детски оптимистично, търпеливо продължаваме да вярваме в положителния резултат, че ще е за благото и в полза роду. 49-ото НС оцеля повече от очакваното, с утрешна дата вече ще е работило и в две сгради. Дано да е му на късмет, както би казала бабата в сериала.  

А там, вътре, в традиционната сграда на Парламента на пл."Народно събрание" и зад надписа "Съединениото прави силата" страстите ще останат в историята, поне засега. Вторият опит на законотворците да сменят постоянния адрес на местоработата си, може пък и да се окаже успешен. Но носталгията по червените персийски килими в кулоарите ще остане – и у част от депутатите, и у колегите журналисти. Тръпката да се сбориш в гората от микрофони и да запазиш равновесие, в опит да не се пребиеш по тесните стълбички, когато си приклещил Бойко Борисов под рамката на вратата на кулоара, освен комична, е по свой начин и безценна. Безценна и историческа ще остане и родената там нова "ротационна" форма на управление.    

Ден преди началото на новия политически сезон администрацията събира последните папки и някой се връща за забравения в чекмеджето телбод. Тишината в кулоарите е оглушителна, а парламентарната трибуна вече няма да ражда култови политически бисери от остриетата на партиите, представени в законодателната власт.

Сградата на Народното събрание е била една от първите обществени сгради, построени в следосвобожденския период. През февруари 1884 г. Министерският съвет, ръководен от Петко Каравелов, взема решение за нейното изграждане и до края на годината сградата е завършена.

Проектът е възложен на виенския архитект от славянски произход - Константин Йованович, който учи в Австрия и Швейцария и проектира сградата на сръбския парламент в Белград. Северното фоайе е част от триетажен павилион, проектиран от архитекта Пенчо Койчев по време на последното обновяване на сградата, започнало през 1925 г. и завършено три години по-късно. Сградата е разширена до северната страна с отделен вход, просторно фоайе, впечатляващи колони, триетажно стълбище, офис помещения и библиотека. И все пак, духът на старата част е напълно запазен.

Тя е построена и декорирана в неоренесансов стил. Обявена е за исторически, архитектурен и културен паметник с национално значение. Над южния вход е разположено мотото "Съединението прави силата“, пише в кратката историческа справка.

Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт. Има доста дефекти в инженерната инфраструктура", обясни неотдавна решението за преместването председателят на Парламента Росен Желязков. По думите му трябва да се направи сериозно обследване и да се започне една реконструкция, защото не е ремонтирана от десетилетия. "Тя е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена, като най-належащото, освен инфраструктурата, е ремонтът на покрива, защото дава сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на Народното събрание", каза той.

Прокрадва се и идеята сградата да бъде превърната в музей. Заслужава.


Още по темата: общо новини по темата: 696
20.05.2024 »
17.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/116 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Където и да отидат! Дрисните ще си останат същите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Художествена гимнастика - състезания и подготовка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: