ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Екстрадират бивш политик заради пране на голяма сума пари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 21.03.2023Коментари (0)3426
©
Пловдивският апелативен съд постанови решение за предаване на българския гражданин И. Д. на съдебните власти в Република Австрия с цел провеждане на наказателно производство. Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в гр. Велс.

Съдът взе мярка за неотклонение на И. Д. "задържане под стража“, след като отмени решението на Окръжен съд – Пловдив, с което е била отменена мярката му "домашен арест“. Служители на съдебната охрана изпълниха решението за мярката в съдебната зала.

Спрямо И. Д. на 20.01.2023 г. е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата на гр. Велс, Австрия. Срещу него в Австрия се води наказателно разследване за пране на пари, а именно - за това, че в периода от 14.03.2022 г. до 10.05.2022 г. е получил от различни лица от австрийски банкови сметки общо сумата от около 170 800 евро по банковата си сметка в Република България и в същия период е превел на различни лица по български банкови сметки получените суми.

Апелативният съд прие, че Европейска заповед за арест отговаря на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест - тя е издадена от компетентен съдебен орган на държава членка на Европейския съюз, в писмена форма, съдържа данни за самоличността и гражданството на исканото лице. В нея са описани обстоятелствата относно времето и начина на осъществяване на престъплението на дати в периода от месец март 2022 г. до месец май 2022 г. Посочено е също, че престъплението, за което се води наказателно производство, е наказуемо с лишаване от свобода до 10 години.

Предвид възможността множеството банкови преводи от сметката на И.Д. към други български граждани да бъдат извършени от всяко място, включително и през интернет, въззивната инстанция не се съгласи с основния мотив на окръжния съд да откаже изпълнението на ЕЗА, а именно, че престъплението е извършено частично на територията на Република България. Освен това, към момента в Република България не е образувано наказателно производство срещу исканото лице за въпросното престъпление. Такова вече е образувано в Република Австрия, като видно от описаното в ЕЗА компетентните съдебни органи на издаващата държава разполагат със значителна по обем информация, включително и за дейността на множество чужди граждани.

При това положение, въззивният съд прие, че за цялостно и ефективно разследване на конкретното престъпление, с оглед трансграничната му специфика, следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаващата държава, предвид факта, че там вече е започнало наказателно преследване, събирани са доказателства и в хода на образуваното наказателно производство исканото лице ще има възможност да реализира пълноценно защитата си против престъплението, за което се иска предаването му.

Взети бяха предвид и получените писмени гаранции от австрийските съдебни власти, че исканото лице ще бъде върнато в България за изтърпяване на евентуално наложено му наказание лишаване от свобода или бъде взета мярка, изискваща задържане.

Без уважение бяха оставени възраженията на защитата относно установеността и доказаността на описаното в ЕЗА деяние, тъй като в това производство съдът няма правомощия да проверява доказателствената обезпеченост на обвинението.

Решението на Апелативния съд е окончателно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: