
ЗАРЕЖДАНЕ...
Експерт: В България няма ресторант, който да спазва всички изисквания за приготвяне на храната и да е 100% без глутен | ||||||
| ||||||
"Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се отключва при генетично предразположени хора. Един на всеки 100 души може да го развие и веднъж отключено за това заболяване няма лек. То се активира при прием на глутен – протеин, съдържащ се в пшеница, ръж, ечемик, спелта и овес – който не изгаря при термична обработка. Когато глутен попадне в нашето тяло, тънките черва реагират и се изглаждат. Съответно тялото не може да приема хранителни вещества. Единственият начин за контрол е 100% елиминиране на глутена от храненето.“ Въпреки това обществото у нас не е добре информирано за значението на болестта и от нуждата от безглутеновото хранене. "Много е важно обществото да разбере, че тук не говорим за мода. Ако ние не водим 100% живот без глутен, това пряко се отразява на нашето здраве и има фатален край за нас“, коментира Мавродиева. Бизнесът също трудно се адаптира към нуждите на хората цьолиакия. Според гостенката един от основните аспекти е липсата на правилна подготовка и знания в хранителната индустрия и ресторантьорския бизнес и липсата на възможности за хранене навън. "В България няма ресторант, който да е 100% без глутен и да спазва всички изисквания за приготвяне на храната… Ние сме единствената страна в Европа, в която нямаме информация за ресторант, който да може да приготви храната безопасно за хора с цьолиакия.“ Въпреки това търсене за такива продукти има. Пациентите са готови да платят до 5 пъти по-скъпите продукти без глутен, защото това е част от тяхното лечение. От Асоциацията споменаха, че цената на тези продукти е висока, защото почти всичко е вносно. За разлика от страни като Италия и Испания у нас има ограничена държавна подкрепа – за възстановяване на разходите за безглутенова храна. В България към момента се отпуска само определено количество брашно по Здравната каса. Освен това в страната липсва национален орган за сертификация, затова производителите трябва да се обръщат към външни лаборатории, а при проверка на безопасността хора с цьолиакия те могат да тестват такива продукти. Асоциацията "Цьолиакия България - живот без глутен“ обаче е активна. Тя е внесла предложение в Министерството на здравеопазването за промени в закона за училищното хранене. "Целта е да има ясни правила, обучение, и най-важното – достъпна храна за децата с цьолиакия в училища и детски градини.“ |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg