ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Когато се избира нов автомобил, да се вземат под внимание системите му за безопасност
Автор: ИА Фокус 11:04 / 27.04.2023Коментари (0)1541
©
Системите от активна и пасивна безопасност наистина помагат да не предизвикаме ПТП, те могат да спасят живота ни. Автомобилният експерт Петър Спасов разказа в рубриката "Визия Нула“ на Радио "Фокус“ за видовете системи за безопасност, като даде няколко примера за тяхното действие:

"Системите за активна безопасност са създадени с цел да предотвратят възникването на ПТП тогава, когато това е възможно. Това са антиблокиращите спирачки, система за стабилност, ABS. Пример за такава система е системата за намаляване на риска от челен удар, направлявана от камера и/или радар. Тя подпомагат водача да предприеме правилните действия и дори да се намеси вместо него, за да бъде предотвратено ПТП“.

Системите за пасивна безопасност са: колани, въздушни възглавници, облегалки за глава и  са  разработени с цел "тогава, когато възникне ПТП, те сработват като намаляват вредните въздействия върху хората в автомобила и свеждат до минимум нараняванията и смъртните случаи“.  

Една от интересните системи за безопасност преценява когато водачът е уморен: "Тази система следи колко често водачът се налага на прави корекции на волана с цел да поддържа траекторията на движение. И когато това се случва често, това е индикация, че концентрацията му не е достатъчно добра и той е уморен. В такава ситуация системата започва да извежда визуални предупреждения, които обикновено са символ на чашка с кафе,“ разясни още Петър Спасов.  

Една сравнително нова система е системата eCall – аварийно повикване, тя сработва когато възникне ПТП и въздушните възглавници се задействат – това е индикация, че ПТП е било сериозно и има възможност да има пострадали. Система eCall автоматично прави връзка с телефон 112, като паралелно се изпраща информация за вида на автомобила, посоката на движение и мястото на инцидента: "Понякога тази система наистина спасява човешки животи, защото ако водачът е толкова тежко пострадал, че не е в състояние да се свърже със 112, системата ще го направи автоматично“.  

Автомобилният експерт посъветва когато се избира нов автомобил да се вземат под внимание освен атрактивните му качества, но и системите за пасивна и активна безопасност.  

По повод за зачестилите случаи с възрастни шофьори зад волана, водещата Цвети Капитанова изрази мнение, че това е един много спорен въпрос, като в различните държави практиката е различна. Според нея не могат да се отнемат шофьорските книжки на възрастните хора, но трябва да има по-стриктни проверки на здравословното състояние на възрастните шофьори. "От ЕС се предвижда след навършване на 70-годишна възраст свидетелствата за правоуправление навсякъде да бъдат валидни 5 години, като се минава през пълна медицинска комисия“.   

Петър Спасов подкрепи мнението на Цвети Капитанова, като допълни, че е важно контролът, който се извършва при подновяването на книжките да бъде стриктен и действителен, като се взима решение съобразно действителното здравословно състояние на възрастните шофьори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2023/2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: