ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Когато има много вода в едно сирене, започват да се развиват микроорганизми, разпада се и вкусът изчезва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:05 / 16.12.2022Коментари (0)2071
©
"Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас да е около 70%. Другото е внос, предимно от Унгария и Полша. Някои колеги казват, че няма достатъчно българско мляко, това не е вярно. Българско мляко има. По-скоро опира до качество. Но качеството струва пари. Когато фермера има достатъчно възможности, ще нахрани животните по-добре. Защото протеинът, за да го има в млякото, първо трябва да го има в животното", обяви пред businessnovinite.bg председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 

"Стойността на сиренето не е трудно се изчисли. 7 литра мляко по текуща цена 1,30 лева е 9,10 лева. При производството цената е различна, но средно е 4 лева. До тук прави 13,10 без ДДС, с данъка става 16 лева. Това е цената на хубавото качествено сирене от производител. Всичко над него е надценка на търговеца. За съжаление някои търговци слагат 40-50% надценка, което е много", добави Зоров.

По думите на Зоров има пресни млека, където сухото вещество е само 12%. Това значи, че това мляко е почти 80% вода. Има тежки отклонения при някои продукти, категоричен е той. 

"Когато от "Активни потребители" направиха изследването на сирената и излязоха със скандални данни за големи количества вложена вода, тогава те казаха, че прекомерното количество вода в сиренето е опасно за здравето и това е точно така. Когато има много вода в едно сирене започват да се развиват микроорганизми. Като го сложите във вода, то започва да се разпада, вкусът го няма", обясни експертът. 

Сроред него трябва да има минимални изисквания, близки до тези по БДС. Според БДС водното съдържание е само 54 процента. Да дадем толеранс още 6%, тоест сиренето не бива да съдържа повече от 62% вода, смята той.

Зоров припомни, че сме имали положително търговско салдо на млечни продукти, а сега е отрицателно. Той цитира официална статистика, според която е намален износът на български продукти, включително и за Румъния.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: