ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Един от най-хубавите ни плажове превърнат в сметище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:43 / 03.08.2016Коментари (4)8263
©
Плажът на един от най-красивите заливи в света - Болата, е на път да се превърне в бунище, алармираха читатели на "Монитор". Навсякъде се търкалят празни бутилки, торбички, салфетки, памперси, дори дамски превръзки. На плажа няма дори тоалетна. 

Туристите пикаят в морето или зад първа буна, а за голямата нужда използват прикритието зад камъните. Няма нито откъде да си купиш вода, нито пък отнякъде да пиеш. Няма кой да изчисти водораслите.

Ресторантът, който е на плажа и функционираше дълги години, е затворен. Кабелите за тока са отрязани, водата е спряна, а пред тоалетната стоят двама гардове и не дават никой да влиза.

В същото време на Болата е пълно с туристи, особено през уикендите. Преобладават българи, румънци, чехи, поляци. Една част от тях са настанени на квартири в село Българево, другите прихождат от Добрич, Варна и съседна Румъния. Въпреки, че има табела, която забранява опъването на палатки, на плажа има десетки палатки. 

Част от туристите спят в колите си, като приготвят храна на газови котлони. Преди няколко дни собственик на бус с генератор включил хладилник "Мраз", за да изстудява бирата си, а бръмченето на генератора изнервило плажуващите. Рибарите се преселиха на Болата, тъй като това е единственото място за лодки с колесари.

За мръсотията на плажа потвърди и кметът на Българево Георги Георгиев. "Още през юни, когато се проведе среща със зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, че ще стане така, ако затворят заведението. Хората от ресторанта се грижеха за чистотата на плажа - непрекъснато правеха уборки и подравняваха пясъка, имаше чадъри и шезлонги. 

А сега всеки хвърля отпадъци където му попадне. На плажа има няколко контейнера, които се изхвърлят редовно от сметопочистващата фирма "Титан". Въпросът е обаче боклуците да са вътре в контейнерите, а не около тях. 

Някои хвърлят торбите си направо във водата или зад вълнолома, откъдето после водата ги връща обратно. Туристите с право негодуват, защото няма елементарни неща на плажа - няма вода и тоалетна. Няма и охрана. На ден на Болата се събират по 1 000 - 1 200 човека. 

Специално заради мястото идват много румънци, селото е пълно с туристи. Ако така продължава, след 20 дни Болата ще се превърне в Карадере", предупреди кметът Георги Георгиев.

Местните хора от Българево и туристите коментират, че някой умишлено прави така, че Болата да бъде затворен и после да го купи, въпреки, че е изключително държавна собственост.

Плаж Болата е в регистъра на плажовете в Областна администрация - Добрич и е към резерват "Калиакра". Плажът е неохраняем, но е райско кътче за всички туристи, тъй като водата е плитка и изключително бистра. Поне беше... В залива има достатъчно място за паркиране на автомобили.

През 2012 г. каварненският залив "Болата" стана част от Клуба "Най-красивите заливи в света". Приемането в елитната компания на световните райски кътчета бе решено в Бодрум на годишната сесия на Клуба.

До 2006 година плажната ивица в залива не е била включена в националния парк Калиакра. През 2006 година, тогавашният министър Джевдет Чакъров издава заповед, с която променя статута на плажа. Местните хора искат централната власт да извади плажа от резервата и той да бъде отдаден на концесия, за да има режим на влизане и опазване на чистотата по ивицата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Преди 10 дни бях там и заведението си работеше, плажа беше чист и т.н.
+1
 
 
Хаха глупости на търкалета. Тва да не ви е южното лайноморие? Стойте си там на слънчака и плувайте в лайна.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 03.08.2016 г.
+1
 
 
Заповядайте на нашето Черноморие! "Превъзхождаме" и гръцкото, и турското.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: