Двама българи са арестувани в Босилеград

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:27 / 11.03.2023
1988
Днес в Босилеград са арестувани Димитър Треперски, дългогодишен активист за правата на българите в Босилеград, и учителката Даниела Михайлович, майка на малко дете. Това написа в социалната мрежа журналистът Богдана Лазарова. 

"Димитър Треперски беше заедно с нашия телевизионен екип на предаването "Следите остават" по време на нападението с камъни над нас от директора на мината над Босилеград Миодраг Вукайлович, също като нас беше обект на нападението и е свидетел и потърпевш по разследването на прокуратурата във Владичин хан за това нападение. Жителите на Босилеград предполагат, че това е във връзка с днешното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, който до момента все още е там, и коментират, че това е честа практика на сръбските власти.

Димитър Треперски е извикан на информативен разговор, който продължава часове, а Даниела Михайлович е задържана за едно протестно писмо, което щяла да връчва на Вучич, и плакати в колата. МВнР на Република България са уведомени от посолството ни в Белград, генералният ни консул в Ниш - г-н Димитър Цанев работи за освобождаването на задържаните българи. Призовавам сръбските власти да освободят Димитър Треперски и Даниела Михайлович!", пише още Богдана Лазарова. Тя пояснява, че все още няма информация за учителката.

Българинът Димитър Треперски е бил отведен преди обяд от четирима служители на сръбската полицияот дома му в Босилеград. Причината е очакваното в 15.00 ч. българско време посещение на сръбския президент Вучич. Димитър Треперски е известен с публично демонстрираната си българска идентичност, призиви срещу показване на правата на българското малцинство в Сърбия и активна дейност за възстановяване на поруганата българска памет. Той е бил посетен още снощи от представители на службите и предупреден да не излиза днес при височайшето посещение с плакати или транспаранти. Митко е отказал да тръгне с представителите на реда, като се е аргументирал, че призовката, която му е донесена е на сръбски език, а той като представител на българското малцинство има право да получи полицейски документ на майчиния си език.

Тази сутрин четирима полицейски служители отново са дошли в дома на семейство Треперски и са представили призовка на български език, без мотиви за задържането на Димитър. Той се е опитал да им покаже, че плакатите, които собственоръчно е написал за посещението на сръбския президент са безобидни: "Върни ми, Вучич пенсията, която ми отне!" и "Добре дошъл в българските общини!" Но това не е впечатлило униформените и те са отвели Димитър Треперски в полицията", пише също в мрежата Горан Благоев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).