ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доматът поскъпва поне 5 пъти до трапезата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 05.07.2016Коментари (3)3311
© Plovdiv24.bg
Поне 5 пъти поскъпва доматът от полето до трапезата. В момента червеният и розовият вървят по 50-60 стотинки за килограм на борсата в с. Кърналово, Петричко. В магазините в града стигат до 1,80-2,00 лева за кг. По софийските пазари пък цената е между 2,50 и 4 лева, показа проверка на "Стандарт".

Спекулата е основният проблем в зеленчукопроизводството, негодуват родни производители. Прекупвачи вземат от борсите на ниски цени зеленчуците, а после ги продават на едро 2-3 пъти по-скъпо. Много от тях дори не са регистрирани и не плащат данъци.

"Нерегламентираната търговска дейност е навсякъде в страната ни. Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати много по-висока от реалната цена", казва земеделският производител Георги Кафтанов, който е председател на Сдружение "Югозапад 2013". 

Той обяснява, че по пазарите и тържищата е пълно с фиктивни производители, които предлагат зеленчуци и плодове. На практика те обикалят борсите и купуват стока от истинските производители. 

"Това се знае от години, но нищо не се прави, за да се реши проблемът веднъж завинаги", казва Георги Кафтанов.

Много търговци, които държат сергии и магазини, пък не са регистрирани по ДДС, за да не плащат данъци. Те отчитат едва по 20-30 лева оборот на ден, останалите продажби не се отчитат. 

"В нашия сектор всичко е с главата надолу. Каруцата е поставена пред коня. За нас най-важен е вътрешният пазар. Но големите търговски вериги искат сделките да са по ДДС, а това оскъпява нашата продукция. Тогава те си внасят директно от Гърция зарзават, на чиято цена ние няма как да сме конкурентни. 

По този начин българската качествена стока залежава, а гръцката, която често е със съмнително качество, се предлага на потребителите", твърди Кафтанов. 

Друг нерешен проблем, за който производителите алармират от години, е, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. 

Некачествена стока влиза най-често от Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. 

Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. 

"На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов.

Според него положението на малките производители може да се облекчи, ако ДДС падне на 10%. Това ще накара производителите да се сдружат и да се регистрират по ДДС, защото ще имат гарантиран пазар.

Между 2,50 лв. и 4 лв. за килограм се харчи българският розов домат на пазар "Ситняково" в столицата. Родните оранжерийни пък се продават по 1,40 лв., а краставиците струват по 1,50 лв./ кг. Търговците се оплакват, че цените падат, но няма купувачи.

"От две седмици насам няма хора и така ще е до септември, докато минат отпуските", вайкат се продавачите. Засега се справят, но смятат, че ще дойде момент, в който ще работят на загуба.

"Зареждаме стока от борсите, а не от производителите, защото те нямат касови апарати", каза пред "Стандарт" един от търговците на пазар "Ситняково". По думите му контрабандата и сивият сектор морят търговията с плодове и зеленчуци у нас. Нелегалният внос от Гърция и Турция също пречи на родните производители.

"Цените на зеленчуците и плодовете са поносими, дори в момента мисля, че има сезонно намаление". Това коментира Юлияна Марковска от София, която беше дошла на пазар "Ситняково" за домати, краставици и картофи. 

"Купувам всички сезонни плодове и зеленчуци, не се лишаваме от нищо вкъщи", посочи софиянката. По думите й надценките в цените на плодовете и зеленчуците на всички пазари в столицата са доста големи и тя вече се е примирала с този факт.

"Предпочитам да купувам български плодове и зеленчуци, независимо че са по-скъпи", допълни още Марковска.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 05.07.2016 г.
0
 
 
Затова избягвам пазарчетата и магазините,а си купувам истински зеленчуци от производител.
+1
 
 
Неделя се прибирах от екскурзия - на сергия до с.Баня Карловско - български домати - 0.79ст , краставица - 0.29ст ,диня - 0,49 ст. - вички знаем цените по магазините и пазарите в Пловдив !!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: