ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Домашнярката може да е смъртоносна! Всеки, който вари ракия, трябва да спазва това важно правило
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 03.08.2022Коментари (1)3067
©
Повече от 40 души починаха наскоро в Индия, други 100 трябваше да бъдат хоспитализирани. Причината - консумация на алкохолни напитки, които съдържат твърде много метанол. Отново и отново в Индия се стига до фатални натравяния с метанол. Но далеч не само там, разказва Юлия Вергин за "Deutsche Welle".

Метанолът принадлежи към групата на алкохолите и представлява бистра, безцветна течност, която се използва в химическата промишленост. И въпреки че етанолът и метанолът имат сходна химическа структура, разликата в токсикологичния им ефект е огромна: метанол не бива да се пие в никакъв случай.

Консумацията на фалшив алкохол, примесен с метанол, нерядко има фатален край. А тъй като вкусът на етанола и метанола е един и същ, хората, които поемат метанол, няма как да забележат разликата.

Метанолът възниква като страничен продукт при производството на алкохол. При процеса на дестилация метанолът се изпарява и кондензира преди етанола. Затова този т.нар. "първак" задължително трябва да се отдели, за да се предотврати замърсяването на крайния продукт с метанол. Но не всеки, който вари например ракия в задния си двор, съблюдава това важно правило.

Тъй като метанолът е по-евтин от етанола, друга форма на замърсяване на алкохола е нелегалното добавяне на метанол, за да се увеличи съдържанието на алкохол и опияняващото въздействие на напитката. През 2009 г. трима младежи от Германия починаха по време на ученическа екскурзия в Турция, след като бяха консумирали водка с метанол.

Какво се случва при натравяне с метанол?

"Ако просто си стоеше непокътнат в човешкия организъм, метанолът нямаше да е вреден", обяснява д-р Карстен Шле, токсиколог и автор на книгата "Внимание, отрова!". Проблемът е в разграждането на метанола. Ензимът алкохолдехидрогеназа е отговорен за разграждането на етанола. Но когато в организма има метанол, разгражда и него. Така метанолът се превръща първо във формалдехид, а след това в мравчена киселина.

"Мравчената киселина атакува зрителния нерв и може да доведе до слепота. Влошеното зрение е един от първите сериозни симптоми на натравяне с метанол", обяснява д-р Шле.

Дали ще се стигне до загуба на зрението или дори до смърт - това зависи най-вече от изпитото количество, пояснява още д-р Шле. Но тъй като метаболитните процеси са различни при отделните хора, е много трудно да се посочат точни граници. Учените предполагат, че консумацията на 5 до 10 ml чист метанол води до слепота, а изпиването на 20-30 ml или повече може да има фатален край.

Как да се постъпи при натравяне с метанол

"Ако ми бъде предложена безцветна течност в пожълтяла пластмасова бутилка, която има силен мирис на алкохол, със сигурност ще се въздържа", казва токсикологът Шле. Но ако чашата вече е изпита и се появят първи симптоми на натравяне, веднага трябва да се повика линейка.

"В болницата на пациента се дава лекарството Фомезипол, което потиска алкохолдехидрогеназата и по този начин блокира разграждането до мравчена киселина", посочва д-р Шле. 

Друга мярка е приемането на етанол. Звучи странно, но има ефект като лекарството: спира се разграждането на метанола до силно токсичната мравчена киселина.

"Алкохолдехидрогеназата има по-висок афинитет към етанола и затова го разгражда с предимство", обяснява Шле. Въпреки това токсикологът съветва да не се прилага подобна самотерапия - натравянето с етанол също може да има и фатални последици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Откакто свят светува, българина си вари ракията и винаги е бил здрав . Утре и билките ще кажат, че са вредни? Какъв свят живеем!? Дано по-малко хора се връзват на подобни глупости!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: