ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доклад: Дните за евтини жилища в Европа може би са приключили
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 17.05.2024Коментари (1)3653
©
Жилищните имоти в Европа са запазили почти цялата си стойност, докато след повече от две години на спад цените на всички видове търговски имоти са се забавили значително, сочат последните данни.

Дългогодишната тенденция на спад показа забавяне през първите три месеца на 2024 г., което води до надежди за подобрение на европейския пазар на търговски имоти.

Въпреки че стойностите са се понижили, те са спаднали само с 0,5% през първото тримесечие. Това е подобрение в сравнение с предходното тримесечие, през което се наблюдаваше спад от 3,4%, според данни на Altus Group.

"В началото на 2024 г. наблюдаваме окуражаващи признаци на европейския пазар на търговски имоти. Спадът на стойността на търговските имоти се забавя значително във всички сектори", пише старши вицепрезидентът на Altus Group Фил Тили.

"Индустриалните и жилищните имоти запазиха почти цялата си стойност от предходните три месеца. Спадът в оценките на офисите се забави значително - до 0,8% от 5,3%", се казва в доклада.

Общият спад на цените е най-малкият спад, отчетен от началото на понижаването на оценките на имотите през третото тримесечие на 2022 г.", се казва още в него.

Всяко тримесечие Altus Group анализира представянето на имоти на стойност 29 млрд. евро, управлявани от паневропейски фондове от отворен тип в 17 европейски държави. Тези имоти включват секторите на индустриалните, офисните, търговските и жилищните имоти.

Въз основа на техния анализ европейските търговски имоти са загубили 16,5% от стойността си от юни 2022 г. насам. През този период от всички категории офисите са загубили най-много - 21,8% от цената си. Търговските площи са пострадали най-малко, като е трябвало да отпишат 10%. Жилищните имоти са загубили 12,1% от стойността си през този период.

Къде в Европа пазарът е показал най-голяма сила?

В цяла Европа най-драстичната промяна дойде от пазара на офиси във Франция, където стойностите претърпяха загуба от 7,6% през първото тримесечие на 2023 г., но спечелиха 2,4% през първите три месеца на 2024 г.

Подобна тенденция на обрат бе забелязана и на пазара на индустриални имоти в Дания, Германия и Нидерландия, както и на шведския пазар на офиси и сред жилищните имоти в Нидерландия и Дания.

Цените на имотите в Европа бяха силно засегнати от високите лихвени проценти. Инвеститорите търсеха по-добра възвръщаемост в условията на по-висока доходност. Тези премии са процент от стойността на имота, следователно повишаването им дърпа надолу цените.

Част от риска беше компенсиран от нарастващите наеми, което задържа спада на цените. Стойностите в индустриалния сектор се понижиха с 0,2% през първите три месеца на годината, но отбелязаха 1,9% увеличение на пазарните наеми.

Тъй като инфлацията се доближава до целевите стойности на централната банка, инвеститорите вече очакват ЕЦБ да започне да намалява лихвените проценти през юни. Внимателно наблюдаваната стъпка идва с обещанието за по-ниски рискове, по-евтин капитал и по-добра възвръщаемост, поради което намалява натиска за понижаване на стойността на имотите.

Извън основните четири категории имоти стойностите се повишиха с 3,3%, главно благодарение на имотите за студентски общежития. Това се дължи на "продължаващия недостиг на висококачествени студентски жилища в европейските градове, съчетан със силното търсене на обучение в чужбина", се посочва в доклада, цитиран от БГНЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Следващите ще са от Картон! ---- Лесно се Рециклира!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: