ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. Любенов: Редица държавни органи бяха превърнати в бухалки
Автор: Йоланда Пелова 13:03 / 15.02.2023Коментари (0)1283
©
Доц. Милен Любенов, доктор по Политология и преподавател по Политически науки в СУ, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Държавният глава Румен Радев направи първи коментар след наложените санкции на САЩ на петима българи по закона "Магнитски“. По думите му, съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. Според него, разкритията на САЩ ще повлияят върху изборните резултати у нас. Какви призиви отправи към бъдещите управляващи президентът Румен Радев? Темата ще коментираме с доц. Милен Любенов – доктор по политология и преподавател по политически науки в СУ "Св. Климент Охридски“.

 

Доц. Любенов, вчера президентът Румен Радев заяви, че това е силен политически сигнал. Става въпрос за списъка по "Магнитски“. Според вас, за какво трябва да им светне лампичката на нашите управляващи и за какво ги предупреди държавният глава?  

Това е силен политически сигнал, но това е вторият списък "Магнитски“, така че в някаква степен не изненада никого, защото очакванията бяха, че в рамките на тези 2 години прокуратурата ще намери достатъчно данни, така че да образува досъдебни производства срещу лицата от първия списък. Така че в някаква степен този списък е продължение на първия. И в момента очакванията на голяма част от анализаторите в страната са, че този списък ще продължи и ще видим и други лица, политици, вероятно и висши магистрати в следващия списък. Този списък е доказателство, че в България има много сериозни проблеми с корупцията и с върховенството на правото, и че България е страната, която може да разреши тези проблеми, а не някъде отвън. Това е посланието.  

Какви според вас мерки трябва да бъдат предприети тогава?  

Много мерки трябва да бъдат предприети. На първо място законодателни – да бъде въведен механизъм за контрол над главния прокурор, да бъде засилена ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет, така че да има много повече функции по отношение на проверка на дела и работата на магистратите в страната. Персонални промени са необходими, защото каквито и законодателни промени бъдат направени, ако тези закони не се изпълняват ефективно, няма да има резултати. Това го казват и от САЩ в своята послания, че те искат ефективни резултати в борбата с корупцията, и законите, които са приети, просто да бъдат спазвани. Така че въпросът освен законодателен, той е и персонален по отношение на редица назначения в правосъдната система. През последните години беше създаден порочен модел на назначения, на кариерно израстване в системата, като напред се назначаваха лица и фигури, които доказано вече през годините не показват желание, вероятно затова има и обективни причини, да водят ефективна борба с корупцията. Напротив, редица държавни органи бяха превърнати в бухалки.  

Кого визирате в случая, кой играч на политическата сцена?  

Играч на политическата сцена? В смисъл коя институция ли?  

Да.  

Става дума за прокуратурата най-вече, КПКОНПИ – това са институции, които очевидно през последните години не работеха ефективно, а част от тях се използваха за бухалки.  

Президентът Радев вчера обвини и 48-ото Народно събрание за евроинеграцията поставена на пауза. Как ще коментирате това негово обвинение?  

Да, защото ако не бъдат завършени тези промени, свързани с върховенството на правото в страната, реформата в правосъдието, страната няма да стане член на Шенгенското пространство. А виждаме, че по отношение на Еврозоната съществуват определени проблеми в тази сфера, най-малкото заради това, че няма редовно правителство, което да завърши този интеграционен процес. Но единствено с реформи и силни послания от наша страна, от страна на България, в която политиците могат да покажат ясна политическа воля, едва тогава ние ще успеем да преодолеем тези негативни настроения, които се наблюдават в редица държави, включително в Нидерландия, по отношение на "Шенген“.  

Как гледате на борбата с корупцията у нас? Според вас тя наистина само предизборно говорене ли е?  



Борбата с корупцията не трябва да бъде предизборно говорене, напротив, това е тема №1 от 2 години, от началото на протестите през 2020 година, които започнаха и се засилваха в рамките на годината, с две основни искания тогава: едното основно искане е за оставка на главния прокурор. Така че тази тема продължава повече от 2 години и тя трябва да намери своето развитие, така че страната да тръгне напред.  

Доц. Любенов, Коалиция "Заедно“, Коалиция "Левицата“, коалиция между "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Смятате ли, че обединили се партии с добре познати хора отпреди могат да имат по-голям успех от тези, които се регистрират самостоятелно, и продължават да се регистрират – днес е последният ден за регистрация? Ще се впуснат ли всички в надпреварата по-обединени от всякога за 49-ия парламент и според вас кой ще бъде по-успешен?  

Обединението между "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ вече дава резултат – видяхме днес най-новото проучване на агенция "Тренд“, което показва почти изравнен резултат с ГЕРБ, някъде около 25% е резултатът на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, което показва, че те започват кампанията с летящ старт. Очакванията са, поне моите, тези резултати да се увеличават за новото обединение, и не изключвам техният резултат да достигне 30%. Това проучване на "Тренд“ всъщност е направено преди санкциите "Магнитски“, опредено те ще изиграят роля в хода на кампанията, и това ще бъде допълнителен катализатор за постигане на по-добри резултати за "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“.

Така че изглежда, че те ще бъдат победител на тези избори, което обаче не решава въпроса с коалиционната формула, а това е основният въпрос и основният проблем, който трябва да разрешат българските политици – да намерят такава формула, че да съставят редовно правителство, и то не какво да е правителство, а реформаторско правителство, което да се заеме с всички тези важни реформи, които да завършат окончателно европейската интеграция на България, както по отношение на "Шенген“, така и по отношение на Еврозоната. Колкото до останалите две нови коалиции "Заедно“ и "Левица“, аз не мисля, че те имат шансове за преодоляване на 4% избирателна бариера, дори напротив, най-вероятно техните резултати ще бъдат и под 1%.  



Какво ще кажете за третото място? ДПС отново запазва позициите си и електората си, според проучването на "Тренд“, което и вие цитирахте.  


ДПС разчита на един твърд електорат. Те общо взето от избори на избори се повтарят един относителен устойчив брой гласове между 250-300, 300 и няколко хиляди. Така че вероятно и сега ще получат сходни резултати.  

Големи надежди имаше за Стефан Янев, знаете, за партията му "Български възход“, обаче ето, отново поглеждайки това проучване, реалните шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход“, но с 4% сред гласуващите.  

Стефан Янев, неговата формация не можа да покаже някакъв особен политически облик в рамките на предишния парламент, с който да генерира една допълнителна подкрепа. Ние знаем, че миналата година имаше големи очаквания, дори на някои социолози очакванията бяха още преди изборите през ноември той да постигне резултати в порядъка на 7-8%, нещо, което не се оправда. И тогава в хода на кампанията видяхме, че всички социологически проучвания му даваха резултат дори под 4%. Сега отново формацията е на ръба, и може би и това е причината за обединението с ВМРО. Но дори и така под форма на коалиция с ВМРО шансовете на Стефан Янев ще зависят преди всичко от избирателната активност. Той влезе в парламента и миналата година с това, че избирателната активност беше по-ниска. Колкото е по-ниска избирателната активност, толкова и прагът за влизане в парламента намалява. Всичко ще зависи разбира се от кампанията, но по-скоро моите очаквания са, че много трудно ще бъде на тази формация да преодолее бариерата от 4%, и вероятно ще видим един 5-партиен парламент, което може да разглеждаме в някаква степен и като промяна, защото в последните 2 години видяхме една доста по-фрагментирана партийна система от 7-партйни парламенти.  

Да, и това също, което забелязваме, че БСП също отива по-назад, наистина вече затвърждаване тези позиции. Знаем, допреди години БСП заемаше вторите места, след управляващите, но те са вече на пета позиция с нямат и 9% дори според "Тренд“. Така че и там се наблюдава вече различно отношение към тази партия, може би и електоралните нагласи са други. 

Ако имаме 5-партиен парламент, това ще бъде най-малката парламентарна група. Тенденцията за електорална ерозия ще продължи и в хода на кампанията, защото всички тези събития, които се случиха през последните няколко дни, ще се отразят със сигурност на резултата на БСП. На практика партията се разпада, тя се е превърнала в една малка група около лидера, включваща хора от парламентарната група. Но поне това, което може да се наблюдава в страната, е, че почти навсякъде имат много сериозни проблеми със структурите, а БСП беше партия, която се гордееше със своите местни партийни структури през годините на Прехода, а сега такива почти липсват. Така че бъдещето на БСП е поставено на картата. При едно много силно електорално свиване след тези избори наистина това ще означава, че без някакви съществени промени вътре в партията както персонално, така и политически, много трудно ще може да се оттласне от дъното. Но и това, което виждаме като алтернатива, това, което се предлага в тази Коалиция "Левицата“, не е нещо ново и не може да бъде алтернатива на лявото. Трябва изцяло нов проект от нови хора с нова енергия, с нови идеи, за да може левицата в България да бъде представена на практика в парламентарния и политически живот на страната.


Още по темата: общо новини по темата: 88
12.06.2023 »
18.02.2023 »
15.02.2023 »
13.02.2023 »
13.02.2023 »
12.02.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: