До 3 г. затвор за бясно шофиране, 3 000 лв. глоба, ако си в насрещното

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
12:54 / 24.02.2016
16802
До 3 години затвор за бясно шофиране. Това решиха депутатите с промени в Наказателния кодекс на първо четене. Санкцията ще се налага, ако водачите превишат максимално разрешената скорост с над 60 км в час.

Част от депутатите обаче обявиха, че ще искат промяна на строгата мярка между двете четения, тъй като драконовското наказание не отговаря на нивото на обществена опасност. 

Според Искрен Веселинов от Патриотичния фронт така по невнимание всеки може да се окаже престъпник на пътя. Според Иван Иванов от "БСП лява България", ако този текст влезе в сила и много депутати и министри могат да се окажат в затвора.

С промените в НК на първо четене депутатите решиха и да се даде възможност на прокурор да отнема книжка на водачи, причинили катастрофа, при която са нанесени тежки телесни повреди. В момента книжка на такива нарушители може да бъде отнета само с решение на съда.

Депутатите промениха на първо четене и Закона за движение по пътищата. С тях се предвижда 3000 лева глоба и 6 месеца без книжка за шофиране в насрещното платно по скоростен път или магистрала. В момента санкцията за движение в насрещното платно е от 20 до 150 лева.

Ще се отнема и регистрационният номер на автомобила за един месец, ако собственикът не е платил глобите си към КАТ или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч. При неиздължени суми за нарушения ще се взема и книжката на водача, докато не ги плати.

За всички нарушения, за които не се отнемат точки, глобите ще са с фиш. Ще бъде улеснено и връчването на електроните фишове, когато шофьорът не бъде открит.

Друга промяна предвижда въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода 1 ноември-1 март.

Въвежда се понятието "нов водач". Това е шофьор, който за първи път взима книжка.

Само 39 депутати бяха "за" да се даде дефиниция на "гонките" и текстът отпадна от законопроекта.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).