ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Директорът на най-голямата компания за производство на олио в страната: Имаме нужда от постоянен внос на суровина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:22 / 29.11.2023Коментари (0)24710
© Plovdiv24.bg
Утре изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед.

"Заедно с преработката за производство на белен слънчоглед, индустрията може да преработи общо 4 милиона тона. В добрите си години България произвежда малко над 2 милиона тона. Тоест индустрията има капацитет да направи внос от порядъка на още 2 милиона тона".

Това каза за БНР Георги Койнов - финансов директор на "Олива", дружеството, което е най-голям преработвател на маслодайни култури в България и обясни, че производителите в България не могат да произведат нужните количества, а държавата не дава на преработвателите да го закупят от Украйна.

"България през последните години се превърна в голям преработвател на слънчоглед и стана нетен вносител на слънчоглед, което означава, че за захранване на мощностите на локалната индустрия има нужда от постоянен внос на суровина".

От 8 месеца обаче е забранен вносът на суровина от най-големия източник досега – Украйна, уточни Койнов. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той подчерта, че забраната на вноса не е била от голяма полза за българските производители:

"Ние не делим слънчогледа на български и вносен. За нас той е един и същ, стига да отговаря на качествените показатели. Цената, която ние сме предлагали винаги е била една и съща. За нас няма разлика какъв е произходът. Ние сме активни купувачи на слънчоглед, абсолютно всеки ден, на пазарната цена за деня".

Не са се сбъднали и очакванията за почти рекордна реколта от слънчоглед у нас. При очаквания за близо 2.2 милиона тона, реално са били ожънати около 1 600 000 "което е доста ниско, исторически погледнато":

"Това обаче по никакъв начин не повлия, а то и няма как да повлияе, на международната цена на слънчогледа, която продължи да бъде ниска. Спрямо август цената продължи низходящото си движение буквално до преди няколко седмици. Сега има известно възстановяване на цената, но все още сме на нива по-ниски от това, което беше август. Очакванията на земеделските производители, а отчасти и на Земеделското министерство, в лицето на държавата, че подобна забрана би могла да им "помогне" да постигнат по-висока цена за своята продукция, на практика бяха напълно неоправдани".

Койнов е категоричен, че сделки се правят всеки ден, включително и с български производители, но те продават малки количества в изчакване на по-високи цени:  

"Основната причина да не се предлага български слънчоглед е цената, която е на международните пазари. Не трябва да се случва, но за съжаление е факт вече 8 месеца, че докато те чакат тази по-висока цена, ние сме ограничени от възможността да доставим суровина от внос и да осигури нормалното функциониране на нашите предприятия".

Бизнесът се опасява, че е възможно след падането на забраната за внос да се стигне до ситуация, в която търговските сделки с украински контрагенти да бъдат под контрола на министерството, а административни мерки да възпрепятстват търговията. Сделките не бива да зависят "от добрата воля на даден орган или комисия, защото това е директна възможност за създаване на корупционни практики". Преработвателите се страхуват също, че административните процедури може да отнемат твърде дълго, което може да възпрепятства нормалната работа на предприятията.

"Предвид на количествата, които са налични в момента в България – запас, плюс новата реколта, плюс вноса, който до момента е извършен, прогнозираме, че има суровина максимум до края на март месец следващата година. Тоест, нямаме ли разрешение на тази ситуация, през април съм напълно убеден, че ще имаме затваряне на преработвателни мощности".

Докато българските преработватели чакат да изтече забраната, Украйна продава суровината си на други страни, предупреди той.

"Буквално в следващите седмици мисля, че е последната истинска възможност да се набавят по-сериозни количества от там. Имаме, буквално от петък, нужда нови сделки да бъдат сключени и тези количества да тръгнат към България".

В сектора директно са ангажирани над 10 000 души, но дава хляб и на многократно повече в други сфери като транспорта:

"Да си зададем въпроса – след 8 месеца забрана за внос на слънчоглед от Украйна кой точно проблем в държавата решихме - дали на земеделците с ниските цени, дали източниците на данъци в държавата, дали приходите от ДДС в държавата, или пък. даването на ефективното функциониране на една преработвателна индустрия, която се превърна в европейски лидер и буквално захранва със слънчогледово масло световния пазар".


Още по темата: общо новини по темата: 84
19.03.2024 »
28.02.2024 »
17.12.2023 »
01.12.2023 »
30.11.2023 »
16.09.2023 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: