ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Димитър Радев бе преизбран за гуверньор на БНБ
Автор: Самуил Иванов 16:15 / 18.07.2023Коментари (0)1062
© Фокус
Димитър Радев е новият стар управител на БНБ. До неговото преизбиране се стигна след подкрепянето на неговата кандидатура за поста с мнозинство в пленарна зала, предаде репортер на "Фокус".

За неговата номинация гласуваха със 155 "за", 67 "против" и 0 с "въздъжал се". Кандидатурата на Любомир Христов бе подкрепена от 39 гласа, 135 бяха "против", а 47 се въздържаха.

По време на дебатите от БСП Румен Гечев заяви, че той няма съмнения относно професионалните качества на Димитър Радев или Любомир Христов. Гечев обаче разкритикува управляващото мнозинство заради това, че предварително са обявили коя кандидатура ще бъде подкрепена. Също така от БСП виждат прекалено ускорен процес по присъединяване към еврозоната. 

"От мен ще чуете само добри неща за двамата кандидати. Ние обаче няма да подкрепим избора от БСП. Първо, защото очевидно за всички беше, че управляващото мнозинство наруши елементарните принципи по механизма за подготовката и избор на ръководител на БНБ. Предварително беше обявен победителят. Много странно и кому беше необходимо ръководителите на парламентарните групи и управляващото мнозинство да обявяват предварително в медиите колко гласове са събрали и кой ще бъде избран. Какъв беше смисълът от провеждането на парламентарни процедури. Това не може да бъде лицемерие с българските демократични институции.

Второ, по отношение на БНБ ние имаме претенции по отношение поведението на ръковдството на БНБ, свързано с решението, което беше взето, за ускорено влизане в еврозоната. Ние с г-жа Нинова подадохме писмено искане към БНБ с искане най-важната институция, БНБ, да предостави на парламента разчети за ефектите от бързото влизане на България в еврозоната. Такъв материал с изходящ номер, подпис и печат от БНБ не беше представен", заяви Гечев.

От "Възраждане" отново застанаха зад позицията, че страната не е готова за влизане в еврозоната и смятат, че държавата ни ще стане зависима от евтин дълг, който ще доведе застой на икономиката. 

"България, за да бъде готова за еврозоната, трябва да достигне поне 90% от средноевропейските нива на икономическо развитие, което ще стане след 2040 година. Бързането към еврозоната означава, че ще се откажем от това да правим реформи и ще станем зависими от един сравнително евтин кредит, който ще получаваме извън реалните пазари, но това ще доведе до бързо натрупване на дълг, а впоследствие ще имаме дълъг период на застой", заяви Димо Дренчев.

Радостин Василев каза, че няма да подкрепи Димитър Радев не заради професионалните му качества, а заради това, че е издигнат от ГЕРБ-СДС. Василев разкритикува ПП-ДБ, където доскоро той беше редовен депутат, затова, че в момента те нямат номинация за "висш държавен пост“.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" нарече процедурата по избор на гуверньор на БНБ "театър". Според него зад избора на Радев за управител, стои договорката Петър Чобанов и Андрей Гюров да станат подуправители. 

"Днес Народното събрание прави един от онези дни, заради които хората отвън с право наричат съдържанието на Народното събрание, както се изрази бившият главен прокурор, "политически боклуци“. Днес сме напълно наясно, че присъстваме на един театър с предизвестен край. Гуверньорът на БНБ е избран предварително. Той се казва Димитър Радев. Избран е с позорната, задкулисна договорка между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Сделката е ясна – Гюров и Чобанов да станат подуправители", заяви Йорданов.

Цончо Ганев заяви, че управителят на БНБ трябва да отговаря за отношението и анализа за ползите и минусите от влизането на страната ни в еврозоната, а другото е за златните резерви на страната.

Станислав Балабанов припомни за процедурата по избиране на управител по време на кабинета "Петков". Той каза, че тогава ИТН са дали възможност на ПП-ДБ да издигнат своя кандидат за гуверньор, въпреки че по думите му Любомир Каримански е бил готов за поста. Балабанов каза още, че невъзможността тогава да се избере нов управител е довело до това Радев да продължи да ръководи Българската народна банка, въпреки че мандатът му е бил изтекъл.

Искрен Митев каза, че ако Любомир Каримански е бил най-добрият кандидат за поста, е трябвало да го издигнат и сега. Митев обясни, че създаването на четворната коалиция между ПП, ИТН, БСП и ДБ в 47-ото Народно събрание е имало предварително условие, поставено от "Има такъв народ“, и то е било именно управителят на БНБ да бъде издигнат от тогава петата политическа сила в парламента.

Димитър Ганев от ПП-ДБ похвали двете кандидатури и обясни, че по време на изслушването на Радев и Христов в комисията по бюджет и финанси, се е получил много добър диалог.

"Това, което се случи онзи ден в бюджетна комисия, беше изключително позитивно. Имахме двама кандидати, които според мен бяха на високо ниво. Казаха смислени неща, очертаха смислена визия за това какво биха правили, ако станат управители на БНБ, с добре защитени аргументи и много добре отговориха на поставените им въпроси.

Той каза още, че членството на страната ни в еврозоната не поставя България под риск за икономическата стабилност на държавата. Той направи паралел между Валутния борд, в който страната членува, и еврозоната.



Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: